A Tale of Two Birds Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The bird colour was –

(A) Gray
(B) Red
(C) Brown


Q2. The king got afraid as

(A) the bird talked like robbers
(B) a bullet was shot
(C) a strong wind blew
(D) his horse was lost


Q3. Where did the king go next?

(A) to a house
(B) to a palace
(C) to an ashram
(D) to a temple


Q4. One day there was a –

(A) Strom
(B) Thunder lighting
(C) Rain
(D) All of these


Q5. The mother bird

(A) could not help flying
(B) fell down the nest
(C) kept helping the little ones
(D) was killed unluckily


Q6. Where did the bird and her new born babies live?

(A) in a house
(B) in a farm
(C) in a forest
(D) in a burrow


Q7. The company one keeps.

(A) is decided by parents
(B) is decided by fate
(C) has to be good
(D) tells what you are


Q8. Who lived in the forest?

(A) A bird
(B) A tiger
(C) A lion


Q9. What for did the king come to the forest?

(A) hunting
(B) amusement
(C) resting
(D) none of these


Q10. The two baby birds got separated as

(A) the rishi took one of them
(B) the mother took one of them
(C) the king took one of them
(D) the strong wind blew them away


Q11. Who said this, “Quick! Hurry up! Come and take his jewels and his horse.”

(A) the wicked man
(B) the guard
(C) the wicked brown bird
(D) none of these


Q12. The two baby birds made separate nests as

(A) they did not love each other
(B) they were not destined to be together
(C) they were under a major spell
(D) they could not stay together


Q13. Whom did he see there?

(A) a brown bird
(B) a guard
(C) a wicked man
(D) a holy man


Q14. What was blew the two baby birds away to the other side of the forest?

(A) A week Storm
(B) A strong storm
(C) A week wind


Q15. The second bird made his nest

(A) near the rishi’s ashram
(B) on a tree near the rishi’s ashram
(C) where the mother lived
(D) at a comfortable habitat


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(C)
4(D)
5(D)
6(C)
7(D)
8(A)
9(A)
10(D)
11(C)
12(B)
13(A)
14(C)
15(B)

Leave a Comment