Accounting System Using Database Management System MCQ Questions for Class 11 Accountancy Chapter 15 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 11 Accountancy MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.


MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers: Financial Accounting


Fill in the blanks

Q1. …………….. clause is used to specify the field to display data or information.

Answer :SELECT

Q2. The purpose of ………….. is to organise the information of report into categories whereas …………… average information into numerical or alphabetical order.

Answer :Sorting

Q3. When saved as ………………… the contents of reports cannot be modified by the user.

Answer :Snapshots

Q4. …………….. query does not involve use of any query functions to produce a summary of data.

Answer :Simple

Q5. Tables can be created by using any of the three methods, namely ……………, ……………… and ……………….

Answer :Datasheet View, Table Wizard, Design View

Q6. A software using Database Management System without facility of ……………… is not complete.

Answer :Report generating

Q7. A …………….. when appearing in another table, is known as ……………..

Answer :Primary key, Foreign key


Q8. Mention steps that are required to create a new database in Access.

Answer :The steps that are required to create a new database in Access are.


Q9. State few capabilities of MS Access.

Answer :The few capabilities of MS Access are. 1. It helps in storing data in an organized way 2. Supports various views of data and information 3. Provides data sharing and different user transaction processing


Q10. Which content of statements once recorded cannot be changed by the individuals?

Answer :Snapshot


Q11. Which item purpose is to organize the record data into categories?

Answer :Card Sorting


Q12. To designate a Primary key_______ click on the field o open a sub-menu.

A) Left
B) Right
C) Top
D) Bottom

Answer :B) Right


Q13. Creating tables using __ view is more beneficial.

A) Design
B) Wizard
C) Personal
D) Name

Answer :A) Design


Q14. While defining each field, it is associated with _ terms.

A) One
B) Two
C) Three
D) Four

Answer :D) Four


Q15. Text[VARCHAR], Text (fix) [CHAR], Number [Numeric] are all kinds of _ types.

A) Name
B) Properties
C) Description
D) Field

Answer :D) Field


Q16. Tables like Photographs, Recipes, Plants etc are available under_______tables list.

A) Personal
B) Business
C) Samples
D) Available

Answer :C) Samples


Q17. The Table Wizard of Base software which consists of ready made tables divided into_______categories.

A) One
B) Two
C) Three
D) Four

Answer :B) Two


Q18. Base gives us _ options to start working with database.

A) One
B) Two
C) Three
D) Four

Answer :D) Two


Q19. A JPEG or an MP3 file will be stored undo_______ data type.

A) Binary
B) Calendar
C) Image
D) Music

Answer :A) Binary


Q20. In a table “Supplier”, there are fields called “Scode”, “Supplier Name”, “Supplier Address”. _____filed should be taken as
a Primary key for being unique.

A) Supplier Name
B) Supplier Address
C) Supplier
D) Scode

Answer :D) Scode


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 11 Accountancy MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.


MCQ Questions for Class 11 Accountancy: Financial Accounting

Leave a Comment