Acids, Bases and Salts MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for CLASS 7 science MCQ question with answers PDF free download as per CLASS 7 science new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these CLASS 7 science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Litmus is extracted from

(A) curd
(B) grapes
(C) lichens
(D) cabbage


Q2. Which of the following ion is responsible for the acidic nature of hydrochloric acid ?

(A) Hydrogen ion
(B) Hydroxide ion
(C) Chloride ion
(D) Hydrochloride ion


Q3. The acid that our stomach releases is:

(A) sulphuric acid
(B) nitric acid
(C) hydrochloric acid
(D) formic acid


Q4. The reaction in which an acid react with a base to form salt and water is called as

(A) Addition reaction
(B) Displacement reaction
(C) Neutralisation reaction
(D) Substitution reaction


Q5. Which of the following is an acid-base indicator?

(A) Vinegar
(B) Lime water
(C) Turmeric
(D) Baking soda


Q6. Out of these gases which one is used in fire extinguishers

(A) CO2
(B) SO2
(C) NO2
(D) H2S


Q7. Metal oxides react with water to form

(A) Acids
(B) Minerals
(C) Bases
(D) Salts


Q8. Litmus is extracted from

(A) curd
(B) grapes
(C) lichens
(D) cabbage


Q9. Quick lime is used in soil when the soil is:

(A) basic
(B) acidic
(C) salty
(D) neutral


Q10. Bases taste

(A) sweet
(B) sour
(C) bitter
(D) salty


Q11. The correct way of making a solution of acid in water is to

(A) add water to acid
(B) add acid to water
(C) mix acid and water simultaneously
(D) add water to acid in a shallow container


Q12. Ammonia that turns red litmus blue is:

(A) acidic
(B) basic
(C) neutral
(D) none of these


Q13. Which of the following set of substances contain acids?

(A) Grapes, lime water
(B) Vinegar, soap
(C) Curd, milk of magnesia
(D) Curd, vinegar


Q14. Which of the following is a strong Base?

(A) Copper hydroxide
(B) Sodium hydroxide
(C) Iron hydroxide
(D) Calcium oxide


Q15. Phenolphthalein is a synthetic indicator and its colours in acidic and basic solutions, respectively are:

(A) red and blue
(B) blue and red
(C) pink and colourless
(D) colourless and pink


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding CLASS 7 science . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTINS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(C)
4(C)
5(C)
6(A)
7(C)
8(C)
9(B)
10(C)
11(B)
12(B)
13(D)
14(B)
15(D)

Leave a Comment