Agriculture MCQ Questions for Class 10 Social Science Geography Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Social Science India and the Contemporary World Part- Geography


Q1. Slash and bum’ agriculture is a

(A) Shifting agriculture
(B) Intensive agriculture
(C) Commercial agriculture
(D) None of these


Q2. A type of millet rich in iron, calcium, other micro nutrients and roughage is

(A) Bajra
(B) Rajma
(C) Jowar
(D) Ragi


Q3. Which one of the following is not a food crop

(A) Rice
(B) wheat
(C) Cotton
(D) Maize


Q4. Coffee was brought from which of the following countries to India ?

(A) Brazil
(B) Yemen
(C) Chile
(D) United Kingdom.


Q5. Landholdings are uneconomical in intensive farming because: :

(A) Fragmentation of landholdings
(B) Deiling on landholdings
(C) Zamindari system
(D) Use of inputs in farming.


Q6. The major tea producing states are:

(A) Assam, West Bengal, Tamil Nadu and Kerala
(B) Punjab, Haryana Jammu and Kashmir
(C) Maharashtra, Gujarat and Tamil Nadu
(D) Rajasthan, Andhra Pradesh and Gujarat


Q7. Bhoodan – Gramdan movement was initiated by

(A) Mahatma Gandhi
(B) Jawaharlal Nehru
(C) Vinoba Bhave
(D) Bal Gangadhar Tilak


Q8. What percentage of our cropped area is covered by oilseeds?

(A) 21
(B) 12
(C) 2
(D) 4


Q9. It’s type of Agriculture where farmers clear a patch of and produce rereads and other food crops to sustain that family that is:

(A) Commercial farming
(B) Extensive farming
(C) Modern farming
(D) Slash and burn farming


Q10. What part of Total population of India is engaged in agriculture activities:

(A) 2/3
(B) 1/3
(C) 2/5
(D) 1/4


Q11. It takes almost a year to grow.

(A) Rice
(B) Sugarcane
(C) Maize
(D) Bajra


Q12. The largest tea producing state of India is

(A) Karnataka
(B) Assam
(C) Andhra Pradesh
(D) Arunachal Pradesh


Q13. A short season during the summer months between the rabi and the kharif season is called the:

(A) Jaid season
(B) Zaid season
(C) Short season
(D) none of the above


Q14. The variety of coffie grown in India and known for its flavour

(A) Robusta
(B) Madrasi
(C) Arabica
(D) Deccan.


Q15. Which one of the following is a rabi crop ?

(A) Rice
(B) Millets
(C) Gram
(D) Cotton.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2D
3C
4B
5A
6A
7C
8B
9A
10A
11B
12B
13B
14C
15C

MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: History
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science History with Answers : India and the Contemporary World – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Geography
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Geography with Answers : Contemporary India – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Civics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Civics (Political Science) with Answers : Democratic Politics – II


MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers: Economics
MCQ Questions for CBSE Class 10 Social Science Economics with Answers : Understanding Economic Development – II

Leave a Comment