Algebraic Expressions and Identities MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 9 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. The volume of rectangular box whose length, breadth and height is 2p,4q.8r respectively is

(A) 14pqr
(B) 2p+4q+8r
(C) 64pqr
(D)64


Q2. The expression 7xy has the factors

(A) 7,x,y
(B) x,y
(C) 7,x
(D)7,y


Q3. The coefficient in the term 20 is

(A) 1
(B) 2
(C) 10
(D)20.


Q4. The expression 4xy + 7 is in

(A) one variable
(B) two variables
(C) no variable
(D)none of these.


Q5. If x = 3 is solution of x² + kx + 15, value of k is

(A) k = -8, x = 3
(B) k = 8, x = 5
(C) k = 6, x = 5
(D)None of above


Q6. What kind of polynomial is -5abc?

(A) Monomial
(B) Binomial
(C) Trinonial
(D)None of the above


Q7. The like terms of the following are

(A) x, 3x
(B) x, 2y
(C) 2y, 6xy
(D)3x, 2y


Q8. Which of the following is an expression?

(A) 1/2
(B) 3
(C) 3x-2
(D)2


Q9. Which of the following is the numerical coefficient of -5xy?

(A) 5
(B) x
(C) 5
(D)y


Q10. The like terms of the following are

(A) x, 3x
(B) x, 2y
(C) 2y, 6xy
(D)3x, 2y


Q11. How many terms are there in the expression 7x² + 5x – 5 ?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D)5.


Q12. The value of 5x when x = 5 is

(A) 5
(B) 10
(C) 25
(D)-5.


Q13. Value of expression ‘a(a²+a +1)+5’ for ‘ a’ = 0 is

(A) a+5
(B) 1
(C) 6
(D)5


Q14. How many terms are there in the expression 7 – 3x²y?

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D)4


Q15. How many terms are there in the expression 5xy + 9yz + 3zx + 5x – 4y ?

(A) 1
(B) 3
(C) 4
(D)5


Q16. The sum of -7x, 3x and 11x

(A) – 7x
(B) 21x
(C) 7x
(D)-21x


Q17. Like terms in the expression 7x, 5x², 7y, -5yx, -9x², are

(A) 7x, -5yx
(B) 5x², -5yx
(C) 5x², -9x²
(D)7x, 7y


Q18. The area of a rectangle with length 2l²m and breadth 31m² is

(A) l³m³
(B) 2l³m³
(C) 4l³m³
(D)6l³m³


Q19. The value of (x + y) (x + y) + (y – z) (y + z) + (z – x) (z + x) is equal to

(A) 3x²
(B) 3y²
(C) 3z²
(D)0


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(D)
4(B)
5(A)
6(A)
7(A)
8(C)
9(C)
10(A)
11(C)
12(C)
13(D)
14(B)
15(D)
16(C)
17(C)
18(D)
19(D)

Leave a Comment