An Indian-American Woman in Space: Kalpana Chawla Class 6 MCQ Questions with Answers English Chapter 4

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 6 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 6 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Why was she called Indian American? ,

(A) Bom in America
(B) Bom in India, married to American
(C) Married to Indian
(D) Bom in America, married to Indian


Q2. She went to the U.S.:

(A) to join NASA
(B) to get the master’s degree
(C) to do aeronautical engineering
(D) to get the bachelor’s degree


Q3. Before joining NASA she was:

(A) An architect
(B) A pilot
(C) A professor
(D) A scintist


Q4. From which country did Kalpana Chawla get her master and Phd degree?

(A) England
(B) Australia
(C) The U.S.A


Q5. Where were her parents at the time Columbia lifted off?

(A) Kennedy Space Centre
(B) Delhi
(C) Karnal
(D) ISRO


Q6. Kalpana chawla was born in—

(A) Karnal
(B) Panjab
(C) Delhi


Q7. In which school of Karnal did Kalpana Chawla study?

(A) DPS
(B) DAV
(C) Tagore scool
(D) Central school


Q8. A space shuttle is:

(A) a hovercraft
(B) a spacecraft
(C) a space station
(D) a rocket


Q9. Where did she have her master’s degree from?

(A) USSR
(B) UK
(C) USA
(D) India


Q10. Who was naturalised U.S citizen—-

(A) Kalpana Chawla
(B) Haririson
(C) None of these


Q11. She was called an:

(A) Indo-Anglo American
(B) Indian-American
(C) Astro-American
(D) Anglo-Indian


Q12. She was the _ _ _ _ Indian-American woman to go into space.

(A) First
(B) Second
(C) Third d. Fourth


Q13. In which subject did Kalpana Chawla get a Bachelor of science degree?

(A) Chemistry
(B) Physics
(C) Aeronautical engineering


Q14. What was the space shuttle’s name carrying her to space?

(A) Apollo
(B) ISRO
(C) Viking
(D) Columbia


Q15. Kalpana earned her PhD In:

(A) astronautical engineering
(B) aerospace engineering
(C) astrophysical engineering
(D) mechanical engineering


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 6 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 6 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(B)
4(C)
5(A)
6(A)
7(C)
8(B)
9(C)
10(A)
11(B)
12(A)
13(C)
14(D)
15(B)

Leave a Comment