Ancient Education System of India MCQ Questions Class 8 English Chapter 11 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 English MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which balance were students taught to appreciate?

(A) Balance between animals and plants
(B) Balance between universe and the world
(C) Balance between education and personal life
(D) Balance between nature and human beings


Q2. What do you mean by ‘Shastras’?

(A) Creative literature
(B) Learned disciplines
(C) Imaginative
(D) All of these


Q3. What was India according to the travellers from various regions?

(A) Land of natural beauty
(B) Land of disasters
(C) Land of wonder
(D) Land of culture


Q4. Where did monks and nuns learn?

(A) Temples
(B) Viharas
(C) Gurukuls
(D) Tols


Q5. What was taught in the name of Physical education?

(A) Krida
(B) Vyayamaprakara
(C) Yogasadhana
(D) All of the Above


Q6. What were pupils taught as the physical education?

(A) Krida
(B) Vyayamaprakara
(C) Yogasadhana
(D) All of them


Q7. Where did students go for higher knowledge?

(A) Abroad
(B) Viharas
(C) Universities
(D) Both (B) & (C)


Q8. Who worked conscientiously together to become proficient in all aspects of learning?

(A) Man and woman
(B) Gurus and their pupils
(C) Human and animals
(D) Animals and birds


Q9. How did students memorise what was taught in class?

(A) By writing
(B) By meditating
(C) By revising
(D) By playing


Q10. Besides their teachers, who helped the younger students?

(A) Advanced students
(B) Parents
(C) Society
(D) King


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 English MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(C)
4(B)
5(D)
6(D)
7(D)
8(B)
9(B)
10(A)


MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Prose

MCQ Questions for Class 8 English with Answers Honeydew Poems

MCQ Questions for Class 8 English with Answers It So Happened

Leave a Comment