Areas of Parallelograms and Triangles MCQ Questions for Class 9 Math’s Chapter 9 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Mathematics with Answers


Q1. D,E,F are mid points of the sides BC, CA & AB respectively of ΔABC, then area of BDEF is equal to

(A) 1/2ar (ΔABC)
(B) 1/4ar (ΔABC)
(C) 1/3ar (ΔABC)
(D) 1/6ar (ΔABC)


Q2. AE is a median to side BC of triangle ABC. If area(ΔABC) = 24 cm, then area(ΔABE) =

(A) 8 cm
(B) 12 cm
(C) 16 cm
(D) 18 cm


Q3. The area of a right triangle is 30 sq cm. If the base is 5 cm, then the hypotenuse must be

(A) 12 cm
(B) 18 cm
(C) 13 cm
(D) 20 cm


Q4. If P and Q are any two points lying on the sides DC and AD respectively of a parallelogram ABCD, then:

(A) ar(APB) > ar(BQC)
(B) ar(APB) < ar(BQC)
(C) ar(APB) = ar(BQC)
(D) None of the above


Q5. What is the area of a parallelogram?

(A) ½ × Base × Altitude
(B) Base × Altitude
(C) ¼ × Base × Median
(D) Base × Base


Q6. ABCD is a quadrilateral whose diagonal AC divides it in two parts of equal area, then ABCD is a

(A) rectangle
(B) rhombus
(C) parallelogram
(D) need not be any of (A) , (B) or (C)


Q7. AE is a median to side BC of triangle ABC. If area(ΔABC) = 24 cm, then area(ΔABE) =

(A) 8 cm
(B) 12 cm
(C) 16 cm
(D) 18 cm


Q8. A median of a triangle divides it into two

(A) Congruent triangles
(B) Isosceles triangles
(C) Right triangles
(D) Equal area triangles


Q9. The median of a triangle divides it into two

(A) congruent triangles.
(B) isosceles triangles.
(C) right angles.
(D) triangles of equal areas


Q10. Parallelogram ABCD and rectangle ABEF are on the same base AB. If AB = 14 cm, BC = 12 cm, then the possible value for the perimeter of ABEF is

(A) 52
(B) 64
(C) 48
(D) 59


Q11. A median of a triangle divides it into two triangles of

(A) Unequal area
(B) Each one-fourth of the area of the given triangle.
(C) Equal sides
(D) Equal area


Q12. If Diagonals AC and BD of a trapezium ABCD with AB || DC intersect each other at O. Then,

(A) ar (AOD) = ar (BOC)
(B) ar (AOD) > ar (BOC)
(C) ar (AOD) < ar (BOC)
(D) None of the above


Q13. The median of a triangle divides it into two

(A) congruent triangles.
(B) isosceles triangles.
(C) right angles.
(D) triangles of equal areas


Q14. In a triangle ABC, E is the mid-point of median AD. Then:

(A) ar(BED) = 1/4 ar(ABC)
(B) ar(BED) = ar(ABC)
(C) ar(BED) = 1/2 ar(ABC)
(D) ar(BED) = 2 ar(ABC)


Q15. Area of a trapezium, whose parallel sides are 9 cm and 6 cm respectively and the distance between these sides is 8 cm, is​

(A) 80 cm²
(B) 30 cm²
(C) 120 cm²
(D) 60 cm²


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3C
4C
5B
6D
7B
8D
9D
10A
11D
12A
13D
14A
15D

Leave a Comment