Areas Related To Circles MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 12 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. If the circumferences of two circles are in the ratio 4 : 9, then the ratio in their area is

(A) 9 : 4
(B) 4 : 9
(C) 2 : 3
(D) 16 : 81


Q2. The area of a circle is 2464 sq. cm, then its diameter is given by

(A) 7cm
(B) 14cm
(C) 28cm
(D) 56cm


Q3. Area of a sector of angle p (in degrees) of a circle with radius R is

(A) p/180 × 2πR
(B) p/180 × π R²
(C) p/360 × 2πR
(D) p/720 × 2πR²


Q4. Area of the circle with radius 5cm is equal to:

(A)60 sq.cm
(B)75.5 sq.cm
(C)78.5 sq.cm
(D)10.5 sq.cm


Q5. If the radius of a circle is increased by 100%, then its area is increased by

(A) 100%
(B) 300%
(C) 200%
(D) 400%


Q6. If angle of sector is 60°, radius is 3.5 cm then length of the arc is

(A) 3 cm
(B) 3.5 cm
(C) 3.66 cm
(D) 3.8 cm


Q7. If the circumference of a circle and the perimeter of a square are equal, then

(A) area of the circle = area of the square
(B) area of the circle > area of the square
(C) area of the circle < area of the square
(D) nothing definite can be said about the relation between the areas of the circle and square.


Q8. The area of a circle that can be inscribed in a square of side 10 cm is

(A) 40π cm²
(B) 30π cm²
(C) 100π cm²
(D) 25π cm²


Q9. A steel wire when bent in the form of a square encloses an area of 121 cm². If the same wire is bent in the form of a circle, then the circumference of the circle is

(A) 88 cm
(B) 44 cm
(C) 22 cm
(D) 11 cm


Q10. The area of the quadrant of a circle of radius r is :

(A) 1/2πr²
(B) 1/2πr
(C) 1/4πr²
(D) (π/2+2r)


Q11. The area of a sector of a circle with radius 6 cm if the angle of the sector is 60°.

(A) 142/7
(B) 152/7
(C) 132/7
(D) 122/7


Q12. If the ratio of circumference of two circles is 4:9, what is the ratio of their respective areas?

(A) 9:4
(B) 16:81
(C) 4:9
(D) 2:3


Q13. The area of a sector of a circle bounded by an arc of length 5π cm is equal to 20π cm², then its radius is

(A) 12 cm
(B) 16 cm
(C) 8 cm
(D) 10 cm


Q14. The area of a sector of a circle with radius 21cm and sector angle 120° is

(A) 462 sq. cm
(B) 288 sq. cm
(C) 156 sq. cm
(D) 426 sq. cm


Q15. If the circumference of a circle is 352 meters, then its area in square meters is

(A) 5986
(B) 6589
(C) 7952
(D) 9856


Q16. The largest triangle inscribed in a semi-circle of radius r, then the area of that triangle is;

(A) r²
(B) 1/2r²
(C) 2r²
(D) √2r²


Q17. The radius of sphere is r cm. It is divided into . two equal parts. The whole surface area of two parts will be

(A) 8πr² cm²
(B) 6πr² cm²
(C) 4πr² cm²
(D) 3πr² cm²


Q18. The area of the circle whose diameter is 21 cm is

(A) 346.5 cm²
(B) 37.68 cm²
(C) 18.84 cm²
(D) 19.84 cm²


Q19. The area of the circle that can be inscribed in a square of side 6 cm, is

(A) 18π cm²
(B) 12π cm²
(C) 9π cm²
(D) 14π cm²


Q20. The perimeter of the sector with radius 10.5 cm and sector angle 60° is

(A) 32 cm
(B) 23 cm
(C) 41 cm
(D) 11 cm


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2D
3D
4C
5B
6C
7B
8D
9B
10C
11C
12B
13C
14A
15D
16A
17B
18A
19C
20A

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment