Atoms and Molecules MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Science with Answers: Chemistry


Q1. How many times an atom of sulphur is heavier than an atom of carbon?

(A) 32 times
(B) 12 times
(C) 8/3 times
(D) 12/32 times


Q2. The radius of a hydrogen atom is:

(A) 10-2
(B) 10-4
(C) 10-9
(D) 10-10


Q3. Calculate the formula unit mass of ZnCl2?

(A) 137 u
(B) 124 u
(C) 123 u
(D) 111 u


Q4. Which of the following is correct pair of elements and its symbol?

(A) Silver – Si
(B) Sodium – So
(C) Potassium – Pt
(D) Sulphur – S


Q5. What is the formula mass unit of ZnO?

(A) 18 u
(B) 81 u
(C) 88 u
(D) 188 u


Q6. The chemical symbol for sodium is

(A) So
(B) Sd
(C) NA
(D) Na


Q7. Percentage of calcium in calcium carbonate is

(A) 40
(B) 30
(C) 48
(D) 36


Q8. 1 u or 1 amu means

(A) 1/12th mass of C-12 atoms
(B) Mass of C-12 atom
(C) Mass of O-16 atom
(D) Mass of Hydrogen molecule


Q9. What is the mass of 0.5 mole of Hydrogen atom

(A) 2.0 g
(B) 1.5 g
(C) 1 g
(D) 0.5 g


Q10. The atomic mass of carbon is:

(A) 12
(B) 14
(C) 16
(D) 23


Q11. Who coined the term ‘Parmanu’ for the smallest indivisible particles?

(A) Leucippus
(B) L. Lavoisier
(C) Kanad
(D) None of them


Q12. How many moles are present in 40 g of He?

(A) 10 moles
(B) 11 moles
(C) 13 moles
(D) 12 moles


Q13. The atomic mass of sodium is 23. The number of moles in 46g of sodium is

(A) 4
(B) 2
(C) 0
(D) ½


Q14. Which of the following has maximum number of atoms?

(A) 18 g of H2O
(B) 18 g of O2
(C) 18 g of CO2
(D) 18 g of CO4


Q15. The word “mole” was introduced around 1896 by:

(A) Wilhelm Ostwald
(B) John Dalton
(C) Avogadro
(D) Vergilious


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3A
4D
5B
6D
7A
8A
9D
10A
11C
12A
13B
14D
15A


MCQ Questions for Class 9 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 9 Science Biology with Answers



MCQ Questions for Class 9 Science Physics with Answers

Leave a Comment