Automobile Engineering MCQ Practice Test 19

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. How many cells are used in a 12 volt car battery?

(A) 2
(B) 4
(C) 6
(D) 8


Q2. The purpose of transmission in an automobile is

(A) To vary the speed of automobile
(B) To vary the torque at the wheels
(C) To vary the power of automobile
(D) None of these


Q3. The component that is responsible for converting the rotation of the steering wheel into lateral motion is the

(A) Steering wheel
(B) Steering shaft
(C) Steering gearbox
(D) Tie rod


Q4. In a four wheel drive (4WD), the numbers of gear boxes are

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q5. Two general types of tyres are

(A) Tube type and tubeless
(B) Solid and tubeless
(C) Air and pneumatic
(D) Split rim and drop centre


Q6. A basic difference between the spark ignition engine and the Diesel engine is that the

(A) Diesel engine compresses air alone instead of an air-fuel mixture
(B) Air temperature ignites the fuel in the Diesel engine
(C) Fuel is sprayed into the combustion chamber in the Diesel engine as the piston nears T.D.C. on the compression stroke
(D) All of the above


Q7. The crankcase dilution means

(A) Dilution of fuel in the crankcase
(B) Dilution of oil by water in the crankcase
(C) Dilution of lubrication oil by fuel in the crankcase
(D) Dilution of mixture passing through crankcase in two stroke engines


Q8. The operation of removing trapped air from the hydraulic braking system is known as

(A) Trapping
(B) Tapping
(C) Bleeding
(D) Cleaning


Q9. The temperature indicating instrument in vehicles indicates the temperature of

(A) Engine piston
(B) Engine cylinder
(C) Lubricating oil
(D) Jacket cooling water


Q10. The cam shaft in an engine is always mounted

(A) Parallel to the crankshaft
(B) Perpendicular to the crankshaft
(C) Inclined to the crankshaft
(D) None of these


Q11. The main cause for the change in engine oil viscosity is

(A) Humidity
(B) Temperature
(C) Vibration
(D) Contamination


Q13. The rating of C.I. engine fuel (Diesel) is given by

(A) Octane number
(B) Performance number
(C) Cetane number
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(C)
4(B)
5(A)
6(D)
7(C)
8(C)
9(D)
10(A)
11(B)
12(C)

Leave a Comment