Automobile Engineering Objective Questions with Answers – Set 15

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The power source for a brake booster is

(A) Exhaust manifold pressure
(B) Electricity
(C) The pressure difference between the atmospheric pressure and the vacuum pressure in the intake manifold
(D) Hydraulic pump


Q2. The function of a governor in automobiles is to

(A) Limit the power
(B) Limit the vehicle speed
(C) Maintain constant engine speed
(D) Maximise the fuel economy


Q3. The connecting rod lower end is connected to the relevant __ of crankshaft.

(A) Big end
(B) Crank arm
(C) Journal
(D) Small end


Q4. If the valve clearances are excessively large, the problem that can arise is

(A) Overheating of the engine
(B) Incomplete valve closure
(C) Fouling of spark plug by gasoline
(D) None of these


Q5. The firing order for an inline four cylinder I.C. engine is

(A) 1-2-3-4
(B) 1-3-4-2
(C) 1-2-4-3
(D) 1-3-2-4


Q6. Tachometer in a vehicle measures

(A) Speed
(B) Distance
(C) Engine r.p.m.
(D) Fuel consumption


Q7. Engine misfiring is likely to result from

(A) Spark plug gap too small
(B) Spark plug gap too wide
(C) Vapours lock in the fuel only
(D) Incorrect fuel air mixture


Q8. The minimum parking brake force is generally _ of gross vehicle mass (GVM).

(A) 5%
(B) 10%
(C) 15%
(D) 20%


Q9. The ease with which petrol vaporizes is called its

(A) Oxidation
(B) Octane number
(C) Volatility
(D) Cetane number


Q10. The indicated power of a four stroke engine (in watts) is equal to (where P = Mean effective pressure in N/m², L = Length of stroke in metres, A = Cross-sectional area of the piston in m², and N = Speed of the engine in revolutions per second (r.p.s)

(A) P.L.A.N/2
(B) P.L.A.N
(C) 2 × P.L.A.N
(D) P.L.A.N/4


Q11. Bead wires are made of

(A) Steel
(B) Copper
(C) Zinc
(D) Aluminium


Q12. The specific gravity of Diesel is about

(A) 0.65
(B) 0.75
(C) 0.85
(D) 0.95


Q13. The commonly used antifreeze solution in automobiles is

(A) Carbon disulphide
(B) Ethylene glycol
(C) Ammonium chloride
(D) Freon-12


Q14. The advantage of the fuel injection system over the carburettor system is

(A) Improved fuel efficiency
(B) Improved emission
(C) Improved power output
(D) All of these


Q15. Cushioning springs in clutch plate reduces

(A) Vehicle speed
(B) Torsional vibrations
(C) Jerky starts
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO: ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(C)
4(B)
5(B)
6(C)
7(B)
8(D)
9(C)
10(A)
11(A)
12(C)
13(B)
14(D)
15(C)

Leave a Comment