Automobile Engineering Objective Questions with Answers – Set 16

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The correct flow of power through the drive train is

(A) Engine drive shafts, clutch, main shaft, counter shaft, final driven gear, wheels
(B) Engine clutch, main shaft, counter shaft, final driven gear, drive shafts, wheels
(C) Engine clutch, counter shaft, main shaft, final driven gear, drive shafts, wheels
(D) Engine main shaft, counter shaft, clutch, final driven gear, drive shafts, wheels


Q2. An imbalance wheel during vehicle operation

(A) Makes large noise when its heavy point hits the road surface
(B) Deflects in the vehicle’s longitudinal direction
(C) Bounces vertically or deflects from side to side (as seen from front or rear)
(D) Creates a standing wave


Q3. The lower cylindrical portion of the piston which improves piston cooling performance is called

(A) Piston crown
(B) Connecting rod
(C) Piston pin boss
(D) Piston skirt


Q4. The Diesel engines as compared to petrol engines require

(A) Bigger flywheel
(B) Smaller flywheel
(C) Same size of flywheel
(D) No flywheel


Q5. Two advantages of using helical gears rather than spur gears in a transmission system are

(A) Strength and cost
(B) Strength and less end thrust
(C) Noise level and strength
(D) Noise level and economy


Q6. The temperature at which tyre inflation pressure should be checked is

(A) 20°C
(B) 25°C
(C) 35°C
(D) Ambient temperature


Q7. The most effective method of controlling S.I. engine exhaust emission is by

(A) Recirculating exhaust
(B) Using catalytic converter
(C) Using some additives in the fuel
(D) None of these


Q8. The coefficient of rolling resistance for a truck weighing 63,500 N is 0.018. The rolling resistance to the truck is

(A) 1.143 N
(B) 11.43 N
(C) 114.3 N
(D) 1143 N


Q9. The function of oil control rings is that it

(A) Lubricates the cylinder wall by releasing oil from its hole
(B) Keeps the cylinder wall lubricated by holding oil in its channel
(C) Prevents engine oil from going into the combustion chamber and returns excess lubricating oil off the cylinder wall through the return holes in the piston to the oil pan
(D) Maintains a seal and prevents escape of burned gases and oil leakage


Q10. The parking brakes employed in vehicles are operated

(A) Mechanically
(B) Hydraulically
(C) Pneumatically
(D) None of these


Q11. If clearance volume of I.C. engines is increased, the compression ratio will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain constant
(D) Be doubled


Q12. In a four cylinder inline engine, the number of firing strokes in one revolution of the crank is

(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4


Q13. The calorific value of Diesel is about

(A) 36.5 MJ/kg
(B) 38.5 MJ/kg
(C) 42.5 MJ/kg
(D) 45.5 MJ/kg


Q14. In vehicles with tilt steering, the steering column is pivoted in

(A) Upper bracket
(B) Lower bracket
(C) Tilt bracket
(D) Steering yoke joint


Q15. The basic function of the suspension is to

(A) Absorbs vibration and impact forces from the road surface
(B) Ensure that the steering wheel can deliver a suitable amount of steering force
(C) Ensure that wheel alignment is not disturbed during driving
(D) Automatically correct the effects of over steering


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO: ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(D)
4(A)
5(C)
6(D)
7(B)
8(D)
9(C)
10(A)
11(B)
12(B)
13(C)
14(B)
15(A)

Leave a Comment