Automobile Engineering Objective Questions with Answers – Set 17

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. An overinflated tyre will wear the tread most near the

(A) Edges
(B) Corners
(C) Centre
(D) None of these


Q2. One effect of detonation is

(A) Delay in ignition
(B) Loss of power
(C) Overheating of engine
(D) Overcooling of engine


Q3. Damper in an automobile is used to

(A) Absorb the energy
(B) Dissipate the energy
(C) Release the energy
(D) Increase the energy


Q4. In a Diesel engine, the fuel is ignited by

(A) An electric spark
(B) The heat of compression
(C) The hot exhaust
(D) None of these


Q5. The battery is an electrochemical device, which means battery

(A) Makes chemicals by mechanical means
(B) Uses chemical action to provide electricity
(C) Has curved plates instead of flat plates
(D) Does not use an electrolyte


Q6. In case of a Diesel car, the pressure at the end of compression is of the order of

(A) 15 bar
(B) 25 bar
(C) 35 bar
(D) 45 bar


Q7. The engine oil is stored in _ when the engine is not running.

(A) Oil pan
(B) Cylinder head
(C) Oil pump
(D) Separate oil tank


Q8. The function of anti-lock brake system (ABS) is that is

(A) Reduces the stopping distance
(B) Minimizes the brake fade
(C) Maintains directional control during braking by preventing the wheels from locking
(D) Prevents nose dives during braking and thereby postpones locking of the wheels


Q9. In a single dry plate clutch, torsional vibrations are absorbed by

(A) Coil springs known as torsional springs
(B) Cushion springs
(C) Central hub
(D) Clutch pedal


Q10. The effect of vapour locking on the brake performance is that the

(A) Brakes function more effectively
(B) Brakes fail completely
(C) Brake operation is delayed after depression of the brake pedal
(D) Vapour locking has no effect on brake performance


Q11. The condition that results in large quantities of CO emission is

(A) Insufficient air during combustion
(B) Insufficient fuel during combustion
(C) Low temperature combustion
(D) High temperature combustion


Q12. A maintenance free battery

(A) Has lead-antimony plate grid
(B) Has lead-calcium plate grid
(C) Does not contain acid
(D) Does not contain water


Q13. The advantage of a tubeless tyre over tube type tyre is

(A) Slow air leakage
(B) Better fuel efficiency
(C) Less chances of running flat
(D) All of these


Q14. The connecting rod is attached to the piston by the

(A) Cap bolt
(B) Piston pin
(C) Cap roller bearing
(D) Rod cap


Q15. The sequence order of events in a four stroke engine is

(A) Suction exhaust power compression
(B) Suction power compression exhaust
(C) Suction compression power exhaust
(D) Exhaust compression power suction


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO: ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(B)
4(B)
5(B)
6(D)
7(A)
8(C)
9(A)
10(B)
11(A)
12(B)
13(D)
14(B)
15(C)

Leave a Comment