Automobile Engineering Objective Questions with Answers – Set 18

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Petrol that detonates easily is called

(A) High octane petrol
(B) Low octane petrol
(C) Unleaded petrol
(D) Blended fuel


Q2. Clutch facings are usually attached to the plate by

(A) Steel rivets
(B) Brass rivets
(C) Aluminium screws
(D) Steel screws


Q3. Which of the following is not a part of the chassis?

(A) Wheels
(B) Front axle
(C) Steering system
(D) Seats


Q4. Which one of the following statements correctly describes the construction of a planetary gear type differential?

(A) The six planetary pinions rotate in constant mesh with the internal gears.
(B) One drive shaft is splined to the central gear and the other to the planetary gear.
(C) Each planetary pinion gear meshes with both the central gear and the internal gear.
(D) The internal gear is fixed to the planetary gear.


Q5. If the air-fuel mixture in a spark ignition engine is too rich, then air-fuel ratio is about

(A) 17:1
(B) 15:1
(C) 13:1
(D) 10:1


Q6. In a Diesel engine, the function of a fuel injector is to

(A) Mix the fuel and air
(B) Ignite the air-fuel mixture
(C) Provide flame front for ignition
(D) Spray atomized fuel in the cylinder


Q7. The camshaft of a four stroke Diesel engine running at 1000 rpm will run at

(A) 500 rpm
(B) 1000 rpm
(C) 2000 rpm
(D) 4000 rpm


Q8. The condition that causes vapour locking in a brake system is

(A) Overheating of the fluid due to frequent brake application
(B) Overcooling of the brakes during high speed driving
(C) Keeping the vehicle without use for an extended period
(D) An excessively high engine speed on a downhill road


Q9. The power actually developed inside the engine cylinder is called as

(A) Indicated power
(B) Brake power
(C) Frictional power
(D) None of these


Q10. In a four speed four stroke Diesel engine, the intake valve

(A) Opens at T.D.C. and closes at B.D.C.
(B) Opens at 20° before T.D.C. and closes at 35° after B.D.C.
(C) Opens at 10° after T.D.C. and closes at 20° before B.D.C.
(D) None of the above


Q11. What type of bearing is used for main bearings and connecting rod bearings?

(A) Ball bearings
(B) Plain bearings
(C) Needle roller bearing
(D) Taper roller bearing


Q12. The oil pump is driven by the

(A) Camshaft
(B) Alternator shaft
(C) Crankshaft via drive belt
(D) Crankshaft directly


Q13. The motion of the cam is transferred to the valves through

(A) Pistons
(B) Rocker arms
(C) Camshaft pulley
(D) Valve stems


Q14. When the top of the wheel is tilted outward, then it is called

(A) Positive camber
(B) Negative camber
(C) Positive caster
(D) Negative caster


Q15. Valve overlap is the number of degrees of camshaft rotation during which

(A) Both valves are closed
(B) Both valves are open
(C) Both ‘A’ and ‘B’
(D) None of these


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO: ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(D)
4(B)
5(D)
6(D)
7(A)
8(A)
9(A)
10(B)
11(B)
12(D)
13(B)
14(A)
15(B)

Leave a Comment