Automobile Engineering – Set 02

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In petrol engines, during suction stroke, _ is drawn in the cylinder

(A) Air and fuel
(B) Only fuel
(C) Only air
(D) None of these


Q2. The instrument used to check specific gravity of acid in a battery is

(A) Hydrometer
(B) Hygrometer
(C) Anemometer
(D) Multimeter


Q3. When the battery is half (50%) charged, the specific gravity of acid in a battery is usually

(A) 0.74
(B) 1.00
(C) 1.12
(D) 1.19


Q4. The cetane number of a Diesel fuel is a measure of

(A) Volatility
(B) Viscosity
(C) Ignition quality
(D) Delay period


Q5. The negative plates of a lead acid battery has

(A) Lead peroxide (PbO₂)
(B) Spongy lead (Pb)
(C) Lead sulphate (PbSO₄)
(D) Sulphuric acid (H₂SO₄)


Q6. Thinner is added to the paint in order to

(A) Make pigments and resin mix easily
(B) Make paint film hard
(C) Optimise its viscosity
(D) None of these


Q7. The component that connects the steering rack to the knuckles is

(A) Tie rod
(B) Sector gear
(C) Pivot
(D) Spline


Q8. The crankshaft of a typical inline four cylinder engine has __ balance weights.

(A) 12
(B) 4
(C) 16
(D) 8


Q9. The main merit of a multi cylinder type cylinder sleeve is

(A) Smaller engine dimensions
(B) Better cooling efficiency
(C) High rigidity
(D) None of these


Q10. The function of a first compression ring (top ring) is that it

(A) Increases the combustion temperature
(B) Creates swirl
(C) Maintains a seal and prevents the fuel leakage
(D) Maintains a seal and prevents escape of burned gases and loss of pressure in the combustion chamber


Q11. The condition that results in large quantities of HC emission is

(A) High temperature combustion
(B) Incomplete combustion
(C) Low temperature combustion
(D) High atmospheric temperature combustion


Q12. In comparison with a radial tyre, one advantage of a bias ply tyre is

(A) Longer life
(B) Lower rolling resistance
(C) Smoother ride at low speeds
(D) None of these


Q13. The braking control type traction control system (TCS) generally operates in the speed range of

(A) Less than 20 kmph
(B) Less than 40 kmph
(C) Less than 60 kmph
(D) More than 60 kmph


Q14. The engine oil viscosity is defined by _ ratings.

(A) Automatic transmission fluid (ATF)
(B) Society of automotive engineers (SAE)
(C) Gross vehicle weight (GVW)
(D) American petroleum institute (API)


Q15. The positive plates of a lead acid battery has

(A) Lead peroxide (PbO₂)
(B) Spongy lead (Pb)
(C) Lead sulphate (PbSO₄)
(D) Sulphuric acid (H₂SO₄)


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

Answer all question

Q NO : ANSWER:
1(A)
2(A)
3(D)
4(D)
5(B)
6(C)
7(A)
8(D)
9(A)
10(D)
11(B)
12(C)
13(B)
14(B)
15(A)

Leave a Comment