Automobile Engineering – Set 03

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The stroke of an engine is the

(A) Volume of the cylinder
(B) Length of the connecting rod
(C) Internal diameter of the cylinder
(D) Distance between T.D.C. and B.D.C.


Q2. The drive-shafts are connected to the differential and wheel hubs through universal joints because the universal joints

(A) Absorb the vibrations transferred from the surface of the road
(B) Compensate for variations in the relative positions of the differential and the wheels which result from bumpy road surfaces or other similar driving conditions.
(C) Absorb any difference in speed between the left and right wheels when the vehicle is turning
(D) None of the above


Q3. A four cylinder engine has a capacity of 2.4 litres. The swept volume of one cylinder is

(A) 400 cm³
(B) 600 cm³
(C) 1200 cm³
(D) 2400 cm³


Q4. The air resistance to a car at 20 kmph is R. The air resistance at 40 kmph will be

(A) R
(B) 2R
(C) 4R
(D) 4R²


Q5. The octane rating of petrol commercially available is

(A) 85-95
(B) 95-100
(C) 100-110
(D) 110-125


Q6. The air gap between the central electrode and ground (or side) electrode of a spark plug is around

(A) 0.2 mm
(B) 0.5 mm
(C) 1 mm
(D) 1.5 mm


Q7. The coefficient of friction for the clutch facing is approximately

(A) 0.1
(B) 0.4
(C) 0.8
(D) 1.2


Q8. The vehicle ride will be comfortable if

(A) Unsprung mass is kept minimum
(B) Sprang mass is kept minimum
(C) Vehicle mass is kept minimum
(D) All of these


Q9. A petrol engine of a car develops 125 Nm torque at 2700 r.p.m. The car is driven in second gear having gear ratio of 1.75. The final drive ratio is 4.11. If the overall transmission efficiency is 90%, then the torque available at the driving wheels is

(A) 8.091 Nm
(B) 80.91 Nm
(C) 809.1 Nm
(D) 8091 Nm


Q10. The calorific value of petrol is about

(A) 36.5-38.5 MJ/kg
(B) 39.4-42.5 MJ/kg
(C) 42.7-43.5 MJ/kg
(D) 45.5-47 MJ/kg


Q11. The auto ignition in a spark ignition engine means

(A) Automatic ignition of the charge at the end of compression
(B) Ignition induced by the passage of a spark
(C) Ignition of the charge before the passage of flame front
(D) Ignition induced to supplement the process of normal combustion


Q12. Highest useful compression ratio (HUCR) is the highest compression ratio at which the

(A) Engine can run
(B) Engine gives maximum output
(C) Engine is most efficient
(D) Fuel can be used in a test engine without knocking


Q13. The painting of automobiles is done to

(A) Prevent rust from growing on the body
(B) Improve its external appearance
(C) Retain the characteristics of steel for long
(D) All of these


Q14. When the brake pedal free play is less than the specified value, then the

(A) Brake drags
(B) Brake fades
(C) Vapour locking occurs in the brake lines
(D) Antilock braking system malfunctions


Q15. The acid used in automobile battery is

(A) Hydrochloric acid
(B) Hydrofluoric acid
(C) Nitric acid
(D) Sulphuric acid


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All question answer

Q NO: ANSWER:
1(D)
2(B)
3(B)
4(C)
5(A)
6(C)
7(B)
8(A)
9(C)
10(C)
11(C)
12(D)
13(D)
14(A)
15(D)

Leave a Comment