Automobile Engineering – Set 08

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Which of the following indicates multi-grade oil?

(A) SAE 30
(B) API SF
(C) SAE20 W50
(D) API 50


Q2. In aluminium cylinder blocks, the cylinder liners are made of

(A) Aluminium
(B) Ceramic
(C) Brass
(D) Cast iron


Q3. The reconditioning process used to give cylinder bore surfaces a crosshatch pattern, is known as

(A) Honing
(B) Porous plating
(C) Boring
(D) Shot peening


Q4. The valve overlap in four stroke petrol engines is approximately

(A) 30°
(B) 60°
(C) 90°
(D) 120°


Q5. The purpose of a balancer shaft is to

(A) Balance the timing in the movement of the two groups of pistons
(B) Increase inertia force of the rotating crankshaft
(C) Reduce vibrations caused by the crankshaft rotation
(D) Adjusts the timing of the intake and exhaust valve openings


Q6. The gradient resistance to a vehicle having a mass of 980 kg moving on an incline of 10° is

(A) 1.6694 N
(B) 16.694 N
(C) 166.94 N
(D) 1669.4 N


Q7. The natural gas is compressed in a CNG cylinder at a pressure of

(A) 200 bar
(B) 220 bar
(C) 250 bar
(D) 300 bar


Q8. Free pedal play in car clutches is about

(A) 15 mm
(B) 25 mm
(C) 40 mm
(D) 60 mm


Q9. The basic characteristics of a brake fluid is

(A) A high boiling point
(B) Low viscosity
(C) Compatibility with rubber and metal parts
(D) All of these


Q10. The purpose of turning radius gauges is to measure the

(A) Contact areas of the tyres
(B) Free plays of the steering wheel
(C) Turning radius of the left and right wheels
(D) Difference in the toe angles of the left and right wheels


Q11. The purpose of a balancer shaft is to

(A) Balance the timing in the movement of the two groups of pistons
(B) Increase inertia force of the rotating crankshaft
(C) Reduce vibrations caused by the crankshaft rotation
(D) Adjusts the timing of the intake and exhaust valve openings


Q12. The purpose of a thermostat in an engine cooling system is to

(A) Prevent the coolant from boiling
(B) Allow the engine to warm up quickly
(C) Indicate the coolant temperature
(D) Pressurise the system to raise the boiling point


Q13. In order to implement gear changes in the gear unit of an automatic transmission, a _ is used.

(A) Synchronizer
(B) Planetary gear
(C) Magnetic clutch
(D) Hydraulic multi plate clutch


Q14. The caster is called positive when the top of the king pin is inclined to the

(A) Rear of the vehicle
(B) Front of the vehicle
(C) Left of the vehicle
(D) Right of the vehicle


Q15. The heat transfer from coolant to air in the radiator of an automobile engine takes place by

(A) Radiation only
(B) Convention only
(C) Convection and radiation
(D) Conduction, convection and radiation


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(A)
4(A)
5(C)
6(D)
7(A)
8(B)
9(D)
10(C)
11(C)
12(B)
13(D)
14(A)
15(C)

Leave a Comment