Automobile Engineering – Set 09

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The discharged lead acid battery has on its plates

(A) Lead peroxide (PbO₂)
(B) Spongy lead (Pb)
(C) Lead sulphate (PbSO₄)
(D) Sulphuric acid (H₂SO₄)


Q2. The caster is called positive when the top of the king pin is inclined to the

(A) Rear of the vehicle
(B) Front of the vehicle
(C) Left of the vehicle
(D) Right of the vehicle


Q3. The basic purpose of a four wheel drive (4WD) system is that it

(A) Delivers improved cornering on dry road surfaces
(B) Eliminates the need of snow tyres, tyre chains, etc.
(C) Ensures effective transmission of engine torque to all four wheels, even on slippery road surfaces
(D) Ensures that effective braking can be performed, even on slippery surfaces


Q4. The aspect ratio (expressed in percentage) of the tyre is defined as the ratio of

(A) Section width to section height
(B) Section height to section width
(C) Wheel diameter to section height
(D) Wheel diameter to section width


Q5. The main purpose of an engine’s air cleaner is that it

(A) Controls the engine’s air intake volume
(B) Reduces the engine’s air intake noise
(C) Prevents rain water from entering the engine
(D) Prevents dust and other foreign matter from entering the engine


Q6. The sequence in which the force is transmitted through a brake system when the brake pedal is depressed is

(A) Brake pedal, master cylinder, brake lines, vacuum servo mechanism, brake pads
(B) Brake pedal, vacuum servo mechanism, master cylinder, brake lines, brake pads
(C) Brake pedal, master cylinder, vacuum servo mechanism, brake lines, brake pads
(D) Brake pedal, brake lines, vacuum servo mechanism, master cylinder, brake pads


Q7. In a forced feed lubrication system, the device used to guard against excessive oil pressure, is known as

(A) Release chamber
(B) Balancer
(C) Relief valve
(D) Stop valve


Q8. The device for smoothening out the power impulses from the engine is called

(A) Clutch
(B) Differential
(C) Flywheel
(D) Torque converter


Q9. The two kinds of piston rings are

(A) Compression and oil control rings
(B) Compression and sliding seal rings
(C) Oil scrapper and oil control rings
(D) Pressure and sealing rings


Q10. The piston compression rings are made of

(A) Cast iron
(B) Steel
(C) Aluminium
(D) Bronze


Q11. The main function of a master cylinder is to

(A) Adjust the extent of brake pedal free play
(B) Boost the force applied to brake pedal
(C) Convert brake pedal force into hydraulic pressure
(D) Ensure that all the wheel brakes are supplied with the same amount of fluid pressure


Q12. The function of positive crankcase ventilation (PCV) system is that it

(A) Mixes fuel with air
(B) Promotes combustion by creating a swirling movement in the air-fuel mixture
(C) Returns blow by gases from the crankcase to the intake system
(D) Feeds blow by gases to the exhaust manifold


Q13. The compression ratio for Diesel engines usually lies in the range of

(A) 6-10
(B) 10-15
(C) 15-25
(D) 25-40


Q14. The exhaust gas from petrol engine contains

(A) Petrol vapours
(B) Water vapours
(C) Carbon monoxide
(D) All of these


Q15. The firing order for an opposed four cylinder l.C. engine is

(A) 1-2-3-4
(B) 1-3-4-2
(C) 1-4-3-2
(D) 1-3-2-4


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO: ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(C)
4(B)
5(D)
6(B)
7(C)
8(C)
9(A)
10(A)
11(C)
12(C)
13(C)
14(D)
15(C)

Leave a Comment