Automobile Engineering – Set 10

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The mechanical efficiency (ηm) of an I.C. engine is equal to (where I.P. = Indicated power, B.P. = Brake power and F.P. = Frictional power)

(A) I.P/B.P.
(B) B.P/I.P.
(C) B.P/F.P.
(D) F.P/B.P.


Q2. The combustion process in a Diesel engine is a

(A) Constant volume process
(B) Constant pressure process
(C) Constant temperature process
(D) Adiabatic process


Q3. The forced fed lubrication system means that the oil is delivered to the engine by

(A) Gravity
(B) The pressure created by the oil pump
(C) Splashing action of the crankshaft
(D) None of these


Q4. In which of the following conditions, the idle CO percentage should be measured with the vehicle?

(A) Headlights and other electrical devices are switched off
(B) Headlights and other electrical devices are switched on
(C) Headlights and other lights are switched off
(D) Headlights are switched on


Q5. The damper fluid leakage typically occur from

(A) Upper damper mounting
(B) Bottom of damper
(C) Clearance between inner and outer tubes of damper
(D) Coil spring mounting


Q6. The parking brake generally acts on

(A) Front wheels
(B) Rear wheels
(C) Front and rear wheels
(D) Propeller shaft


Q7. The fuel pump of a programmed fuel injection (PFI) system operate for two seconds when the ignition is turned to the start position to

(A) Enable the pump’s fault diagnosis function to operate
(B) Warm up and lubricate the pump
(C) Supplies a large amount of fuel and thereby creates a choke effect
(D) Pressurise the fuel system before the engine is started


Q8. The tyre rotation is generally done at

(A) 1000 km
(B) 4000 km
(C) 6000 km
(D) 10,000 km


Q9. The Diesel engine works on

(A) Otto cycle
(B) Carnot cycle
(C) Diesel cycle
(D) Rankine cycle


Q10. The main function of a resonator is that it

(A) Regulates the intake air flow rate
(B) Reduces the intake air noise
(C) Enhances intake efficiency
(D) Regulates the intake air temperature


Q11. The function of a proportioning control valve (PCV) in a brake system is to

(A) Ensure that equal pressure is supplied to the front and rear brakes throughout every braking operation
(B) Reduce the brake fluid pressure when the brakes approach their lockup point
(C) Cause less brake fluid pressure to act on the front brakes than on the rear brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level
(D) Cause less brake fluid pressure to act on the rear brakes than on the front brakes when the fluid pressure exceeds a predetermined level


Q12. The fuel that detonates easily, is

(A) N-heptane
(B) Iso-octane
(C) Benzene
(D) Alcohol


Q13. The most accurate ignition system of a spark ignition engine is

(A) Magneto system
(B) Battery system
(C) Electronic control unit system
(D) Magneto and electronic system


Q14. An under-inflated tyre will wear the tread most

(A) Near the centre
(B) Near the edges
(C) In the lateral direction
(D) In the cross direction


Q15. The correct way to rectify an imbalanced wheel is to

(A) Adjust the tyre pressure
(B) Rotate the tyres
(C) Adjust the damper spring tension
(D) Attach appropriate weights to the wheel at appropriate positions


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(B)
4(A)
5(C)
6(B)
7(D)
8(D)
9(C)
10(B)
11(D)
12(A)
13(C)
14(B)
15(D)

Leave a Comment