Automobile Engineering – Set 12

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. When the front wheels of a vehicle are locked during braking, then

(A) Stopping distance becomes extremely long
(B) Front tyres skid across the road surface, and the vehicle spins around
(C) Rear tyres skid across the road surface, and the vehicle spins around
(D) Driver loses control over the steering, and the vehicle continues moving in its current direction


Q2. A three way catalytic converter

(A) Re-circulates exhaust gases
(B) Burns fuel vapour gases
(C) Reduces N₂, H₂O, and CO₂ emission levels
(D) Removes CO, HC, and NO₂ from the exhaust gases passing through it


Q3. When turning a corner

(A) The front wheels are toeing out
(B) The front wheels are turning on different angles
(C) The inside front wheels has a greater angle than the outside wheel
(D) All of the above


Q4. A battery can be charged by

(A) Adding distilled water
(B) Adding sulphuric acid
(C) Applying voltage in the reverse direction to that of charging
(D) Applying a voltage in the same direction to that of charging


Q5. The fuel pump in the programmed fuel injection (PFI) system is located

(A) Between the fuel filler pipe and fuel tank
(B) In the fuel tank
(C) On the distributor mounting in the engine compartment
(D) On the engine compartment bulkhead


Q6. The material generally used for cylinder sleeves is

(A) Aluminium
(B) Ceramic
(C) Cast iron
(D) Fibre reinforced plastic


Q7. The timing belt is attached to the camshaft pulley and

(A) Timing belt drive pulley
(B) Distributor
(C) Radiator fan pulley
(D) Alternator pulley


Q8. The basic purpose of tyre rotation on automobiles is to

(A) Avoid ply separation
(B) Equalize wear
(C) Get better ride
(D) None of these


Q9. Vulcanizing means

(A) Heating rubber under pressure
(B) Spraying with special paint
(C) Melting rubber while stirring it
(D) None of these


Q10. A front stabilizer bar is used to

(A) Increase vehicle load carrying capacity
(B) Provide a softer ride
(C) Control suspension movement and body roll
(D) All of the above


Q11. Which of the following is not an automobile?

(A) Motor cycle
(B) Passenger car
(C) Aeroplane
(D) Truck


Q12. The included angle is the sum of the

(A) Camber and castor
(B) Castor and S.A.I.
(C) Camber and S.A.I.
(D) Camber and toe in


Q13. Caster is a

(A) Forward tilt of the kingpin
(B) Backward tilt of the kingpin
(C) Either ‘A’ or ‘B’
(D) None of these


Q14. The ignition in a spark ignition engine takes place when the piston is

(A) Exactly at the T.D.C. position on its compression stroke
(B) Approaching the T.D.C. position on its compression stroke
(C) Leaving the T.D.C. position on its compression stroke
(D) Approaching the T.D.C position on its exhaust stroke


Q15. The materials used for cylinder block are

(A) Cast iron and steel
(B) Cast iron and aluminium alloy
(C) Steel and aluminium alloy
(D) Brass and steel


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO: ANSWERS :
1(D)
2(D)
3(D)
4(C)
5(B)
6(C)
7(A)
8(B)
9(A)
10(C)
11(C)
12(C)
13(C)
14(B)
15(B)

Leave a Comment