Automobile Engineering – Set 13

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The effect of having excess camber is

(A) Excessive steering alignment torque
(B) Hard steering
(C) Too much traction
(D) Uneven tyre wear


Q2. The main function of intake manifold is that it

(A) Promotes the mixture of air and fuel
(B) Reduces intake noise
(C) Cools the intake air to a suitable temperature
(D) Distributes intake air equally to the cylinders


Q3. The number of exhaust manifolds in a V6 engine is

(A) One
(B) Two
(C) Four
(D) Eight


Q4. The negative terminal post on the top of a battery is

(A) Smaller than the positive terminal post
(B) Larger than the positive terminal post
(C) Of the same size as the positive terminal post
(D) None of these


Q5. If a tyre is designated as 175/65 R-14 82-S, then the aspect ratio for the tyre is

(A) 175
(B) 65
(C) 14
(D) 82


Q6. When indicated power (I.P.) and frictional power (F.P.) are known, we can calculate

(A) Brake power
(B) Compression ratio
(C) Specific air consumption
(D) Mean effective pressure


Q7. A heat treated glass generally used in automobiles bursts into __ upon cracking,

(A) Sharp edged fragments
(B) Small particles
(C) Large particles
(D) None of these


Q8. The function of an alternator in an automobile is to

(A) Supply electric power
(B) Converts mechanical energy into electrical energy
(C) Continually recharges the battery
(D) Partly converts engine power into electric power


Q9. The seat belt tensioners are built in the

(A) Front seats
(B) Shoulder anchors
(C) Seat belt retractors
(D) Seat belt buckles


Q10. Which of the following oil is more viscous?

(A) SAE 30
(B) SAE 40
(C) SAE 70
(D) SAE 80


Q11. The valve tappet clearance is measured by

(A) Screw pitch gauge
(B) Engineering scale
(C) Feeler gauge
(D) Vernier caliper


Q12. The function of a connecting rod is

(A) To turn the flywheel
(B) To drive the drive plate
(C) To drive the fuel pump
(D) To transmit motion of the piston to the crankshaft


Q13. Wheel base of a vehicle is the

(A) Distance between the centres of the front and rear wheels
(B) Distance between the centres of the front tyres
(C) Distance between the centres of the rear tyres
(D) Extreme length of the vehicle


Q14. The specific gravity of petrol is about

(A) 0.75
(B) 0.85
(C) 0.95
(D) 1.25


Q15. The basic part of the engine, to which the other engine parts are attached or assembled is the

(A) Cylinder head
(B) Crankshaft
(C) Cylinder block
(D) Oil pan


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(D)
3(B)
4(A)
5(B)
6(A)
7(B)
8(C)
9(C)
10(D)
11(C)
12(D)
13(A)
14(A)
15(C)

Leave a Comment