Bank Reconciliation Statement MCQ Questions for Class 11 Accountancy Chapter 5 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 11 Accountancy MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 11 Accountancy with Answers: Financial Accounting


Q1. A bank reconciliation statement is prepared by?

(A) Internal auditor
(B) Business accountant
(C) Businessman
(D) All of These


Q2. Passbook is a copy of:

(A) Customer account
(B) Bank column of cash book
(C) Cash column of cash book
(D) Receipts and payments


Q3. Unpresented checks also referred to as

(A) Bounced checks
(B) Outstanding checks
(C) Uncredited checks
(D) Uncollected checks


Q4. A bank reconciliation statement is prepared by

(A) Creditors
(B) Bank
(C) Account holder in a bank
(D) Debtors


Q5. On the bank statement, cash deposited by the company is known as

(A) Credit
(B) Debit
(C) Liability
(D) Expenses


Q6. Which of the following would not affect bank reconciliation?

(A) Dishonored cheque
(B) Discount received
(C) Bank interest
(D) Check not presented


Q7. Favorable balance means?

(A) Credit balance in the cash book
(B) Credit balance in Bank statement
(C) Debit balance in cash book
(D) both (B) and (C)


Q8. A bank reconciliation statement is prepared by?

(A) Banker
(B) Accountant of the business
(C) Auditors
(D) Registrar


Q9. The main purpose of preparing a bank reconciliation statement is?

(A) To know the bank balance
(B) To know the balance of bank statement
(C) To correct the cash book
(D) To identify causes of difference between cash book and bank statement


Q10. Unfavourable bank balance means

(A) Credit balance in passbook
(B) Credit balance in cash book
(C) Debit balance in cash book
(D) None of these


Q11. Pass Book of the account holder is a copy of

(A) the bank columns in the Cash Book of the account holder.
(B) the relevant account in the books of a bank.
(C) the cash columns in the Cash Book of a customer.
(D) None of the above.


Q12. Unfavourable bank balances means:

(A) Credit balance in the cash book
(B) debit balance in the pass book
(C) Debit balance in the cash book
(D) Favourable balance in the cash book


Q13. A bank reconciliation statement is mainly prepared for

(A) Reconcile the cash balance of the cash book
(B) Reconcile the difference between the bank balance shown by the cash book and bank passbook
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q14. A statement which is used to reconcile the bank balance as per cash book and bank statement is called:

(A) Financial Statement
(B) Bank Reconciliation Statement
(C) Bank Statement
(D) Income Statement


Q15. Bank reconciliation statement is?

(A) Part of bank statement
(B) Part of the cash book
(C) A separate statement
(D) a sub-division of journal


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 11 Accountancy PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 11 Accountancy MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1D
2A
3B
4C
5A
6B
7D
8B
9D
10B
11B
12B
13B
14B
15C

MCQ Questions for Class 11 Accountancy: Financial Accounting

Leave a Comment