Carbon and Its Compounds MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science with Answers Chemistry


Q1. Which of these is not an organic acid?

(A) Acetic acid
(B) Tartaric acid
(C) Nitric acid
(D) Formic acid


Q2. Which of the following will undergo addition reactions?

(A) CH4
(B) C3H8
(C) C2H6
(D) C2H4


Q3. The by product in soap industry is

(A) Isoprene
(B) Ethylene glycol
(C) glycerol
(D) butane


Q4. Which of the following does not belong to the same homologous series?

(A) CH4
(B) C2H6
(C) C3H8
(D) C4H8


Q5. Rectified spirit is

(A) 50% ethanol
(B) 80% ethanol
(C) 95% ethanol
(D) 40 to 50% ethanol


Q6. When ethanoic acid is treated with NaHCO^ the gas evolved is

(A) H2
(B) CO2
(C) CH4
(D) CO


Q7. Enzyme which converts starch into glucose is

(A) Zymase
(B) Maltase
(C) Diastase
(D) Invertase


Q8. Which amongst the following will conduct electricity?

(A) C6H12O6
(B) KCl(s)
(C) C2H5OH
(D) NaCl (aq)


Q9. Solubility of alcohol in water is due to

(A) low density of alcohol
(B) volatile nature of alcohol
(C) ionisation
(D) hydrogen bonding


Q10. When ethanoic acid is treated with NaHCO the gas evolved is

(A) H2
(B) CO2
(C) CH4
(D) CO


Q11. Ethanol is also known as which of these?

(A) Formic acid
(B) Ethyl alcohol
(C) Ethane
(D) Acetaldehyde


Q12. Which of the following will give a pleasant smell of ester when heated with ethanol and a small quantity of sulphuric acid?

(A) CH3COOH
(B) CH3CH2OH
(C) CH3OH
(D) CH3CHO


Q13. Soaps are formed by the saponification of

(A) Alcohols
(B) simple ester
(C) carboxylic acids
(D) glycerides


Q14. Which of the following contains covalent bond?

(A) MgCl2
(B) CaF2
(C) Al2O3
(D) HCl


Q15. Carbon exists in the atmosphere in the form of

(A) carbon monoxide only
(B) carbon monoxide in traces and carbon dioxide
(C) carbon dioxide only
(D) coal


Q16. The number of C-H bonds in ethane C2H6 molecule are

(A) 4
(B) 6
(C) 8
(D) 10


Q17. In diamond, each carbon atom is bonded to four other carbon atoms to form

(A) a hexagonal array
(B) a rigid three-dimensional structure
(C) a structure in the shape of a football
(D) a structure of a ring


Q18. The difference in the formula and molecular masses of CH3OH and C2H5OH is

(A) CH3 and 16 u
(B) CH2 and 14u
(C) CH4 and 18u
(D) CH3 and 16u


Q19. How many double bonds are there in a saturated hydrocarbon?

(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Zero


Q20. Which of the following belongs to homologous series of alkynes?
C6H6, C2H6, C2H4, C3H4.

(A) C6H6
(B) C2H4
(C) C2H6
(D) C3H4


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3C
4D
5C
6B
7A
8D
9D
10B
11B
12A
13D
14D
15B
16B
17B
18B
19D
20D

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment