CBSE Class 8 Civics Social and Political Life Book Chapter 4 “Understanding Laws” MCQs‌ with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. One example of the arbitrariness that continued to exist as part of British law is the sedition Act of

(A) 1870
(B) 1890
(C) 1919
(D) 1921


Q2. __ was responsible for the Jallianwala Bagh massacre.

(A) General Dyer
(B) Sir Simon
(C) Kingsford
(D) Warren Hastings


Q3. During the Jallianwala Bagh tragedy, people were protesting against __.

(A) Rowlatt Act
(B) Education Act
(C) Sati Act
(D) Press Act


Q4. What were lay down by Hindu Succession Amendment Act 2005?

(A) Sons, daughters and their mother can get equal share of family property
(B) Only sons can get a share in the property
(C) Only sons and daughters can get a share in the property
(D) Only sons and mother can get a share in the family property


Q5. “To find fault with or disapprove of a person or thing” for which team this definition is used in Glossary.

(A) Sedition
(B) Evolution
(C) Criticise
(D) Repressive


Q6. __ was introduced in 2005.

(A) Citizenship Amendment Bill
(B) Dowry Act
(C) Hindu Succession Amendment Act
(D) Protection against Domestic VIolence Act


Q7. British had passed __ in 1870.

(A) Sati Act
(B) Sedition Act
(C) Simon Act
(D) Rowlatt Act


Q8. What do you mean by the Domestic violence?

(A) Injury and abuse
(B) Threat of injury
(C) Physical beating
(D) All of these


Q9. When did the Standing Committee submitted its recommendation to the Rajya Sabha and also tabled in the Lok Sabha regarding the implementation Domestic Violence Act?

(A) In December 2002
(B) In October 2005
(C) In October 2006
(D) In May 2002


Q10. __ refers to injury caused by an adult male to a female.

(A) Domestic Violence
(B) Injury
(C) Dacoity
(D) Murder


Q11. The Constitution states that there should be no _ exercise of power.

(A) Mediatary
(B) illegal
(C) arbitrary
(D) custom


Q12. What do you mean by the rule of law?

(A) All are equal before law.
(B) Same laws are applicable to all
(C) No one is above law
(D) All of these.


Q13. In India, men can get married at a minimum age of __.

(A) 22
(B) 21
(C) 23
(D) 25


Q14. In order to become an Act, a Bill has to passed both in Lok Sabha and __

(A) Vidhan Sabha
(B) Legislative Assembly
(C) Rajya Sabha
(D) Vidhan Parishad


Q15. When did the Rowlatt Act come into effect?

(A) 13th April 1919
(B) 10th Feb 2020
(C) 14th March 1921
(D) 10th Mar 1919


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2A
3A
4A
5C
6C
7B
8D
9A
10A
11C
12D
13B
14C
15D

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment