CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 1 “How, When and Where” Multiple Choice Questions ‌(MCQs‌) with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. National Museum is located at __

(A) Delhi
(B) Kolkata
(C)Madras
(D)Shimla


Q2. Which of the following is NOT the period of division of Indian History by James Mill?

(A) Hindu
(B) Muslim
(C)Christians
(D)Sikhs


Q3. Which one of the sources do historians use in writing about the last 250 years of Indian history?

(A) Official records of the French administration
(B) Official records of the British administration
(C)Official records of the Church administration
(D)None of the above


Q4. British introduced practise of __ to know about rural topography.

(A) judiciary
(B) revenue collection
(C)surveying
(D)mapping


Q5. According to Mills, all __ societies were of lower level.

(A) African
(B) Asian
(C)European
(D)American


Q6. Which is NOT the source of describing history.?

(A) Diaries of people
(B) Conversation between two people
(C)Accounts of pilgrims and travellers
(D)Autobiographies of important personalities


Q7. The British preserve official documents because

(A) the preserved documents reveal the progress made by country in the past
(B) one can study the notes and reports which were prepared in the past
(C)their copies may be made and used in modern times
(D)all of the above


Q8. _ came up in the 1920s to store important documents.

(A) Victoria Memorial
(B) Parliamentary House
(C)National Archieve of India
(D)Settlements


Q9. “A History of British India” was written by

(A) Nicholas Louis
(B) Clive Loyd
(C)James Mill
(D)John Henry


Q10. The National Archives of* India came up in the

(A) 1910s
(B) 1920s
(C)1930s
(D)1940s


Q11. The British thought surveys were important for

(A) writing history
(B) effective judgement
(C)effective administration
(D)none of these


Q12. British documents were carefully copied by __ during the 18th century.

(A) writer
(B) calligraphists
(C)military personal
(D)journalists


Q13. __ was the first Governor General of India.

(A) Lord Dalhousie
(B) Lord Canning
(C)Warren Hastings
(D)Robert Clive


Q14. History is about finding out how things were in the past and how things have __

(A) Changed
(B) Started
(C)Ended/completed
(D)Evolved


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2D
3B
4C
5B
6B
7D
8C
9C
10B
11C
12B
13C
14A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment