CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 2 “From Trade to Territory-The Company Establishes Power” MCQs‌ with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Portugese were first to discover sea route to India in _

(A) 1490
(B) 1496
(C)1498
(D)1500


Q2. The Third Battle of Panipat was fought in the year

(A) 1743
(B) 1752
(C)1761
(D)1763


Q3. Robert Clive committed suicide in the year

(A) 1770
(B) 1743
(C)1767
(D)1774


Q4. Fine qualities of __ had big market in Europe when European traders started
marketing in India.

(A) cotton
(B) timber
(C)wheat
(D)pepper


Q5. _ was the first person to discover a trading route to India.

(A) Vasco da Gama
(B) James Cook
(C)Columbus
(D)Thomas Cook


Q6. Rani Channamma was the ruler of

(A) Bengal
(B) Kitoor
(C)Agra
(D)delhi


Q7. Who discovered the sea route to India in 1498?

(A) Columbus
(B) Dutch
(C)East India Company
(D)Vasco-da-Gama


Q8. The first English company came up in the year __

(A) 1666
(B) 1651
(C)1652
(D)1655


Q9. _ granted a Charter to East India Company in early 1600s in order to trade with India

(A) Queen Elizabeth I
(B) Queen Victoria
(C)King George V
(D)Queen Elizabeth II


Q10. Haidar Ali was the ruler of

(A) Bengal
(B) Delhi
(C)Bombay
(D)Mysore


Q11. The first English factory was set up in the year

(A) 1600
(B) 1651
(C)1655
(D)1665


Q12. Kalikata is the old name of

(A) Calicut
(B) Kozhikode
(C)Kolkata
(D)Madras


Q13. __ was the last ruler of Mughal empire.

(A) Akbar II
(B) Bahadur Shah Zafar
(C)Aurangzeb
(D)Shah Alam II


Q14. European trading companies were attracted to India due to

(A) cheap land
(B) cheap labour
(C)raw material like cotton silk and spices
(D)none of these


Q15. Competition among the companies resulted in

(A) reduced profits of companies
(B) quality of goods increased
(C)price became low
(D)none of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2C
3D
4A
5D
6B
7D
8B
9D
10D
11B
12C
13B
14C
15A

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment