CBSE Class 8 History Our Past III Book Chapter 5 “When People Rebel- 1857 and After” MCQs‌ with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Social Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Sepoys of British empire were severely punished in 1824 after they refused to go to

(A) Burma
(B) England
(C)Africa
(D)America


Q2. Which emperor blessed the Mutiny?

(A) Mir Zafar
(B) Bahadur Shah Zafar
(C)Bhakt Khan
(D)None of these


Q3. The sepoys were angry with the British because

(A) of their policy of divide and rule
(B) of the cartridge episode
(C)of their intolerating behaviour
(D)none of these


Q4. After 1830, Company allowed __ to preach in India.

(A) Christian missionaries
(B) Buddhist missionaries
(C)Hindu missionaries
(D)Muslim missionaries


Q5. _ had ordered the annexation of Jhansi.

(A) Warren Hastings
(B) Lord Dalhousie
(C)Lord Canning
(D)Lord Clive


Q6. Who was given the title of viceroy?

(A) Chief Commissioner
(B) Governor General
(C)Forest Manager
(D)None of these


Q7. How many sepoys were dismissed from service and sentenced to ten years in jail on 9 May, 1857?

(A) Eighty
(B) Eighty-five
(C)Ninety
(D)Ninety-five


Q8. __ is disobeying of soldier groups against officers of the Army.

(A) Rebellion
(B) Mutiny
(C)Revolt
(D)Resistance


Q9. __ was one of the last territories that the British had annexed in 1856.

(A) Jhansi
(B) Kanpur
(C)Awadh
(D)Lahore


Q10. Subsidiary Alliance was imposed on Awadh in

(A) 1800
(B) 1801
(C)1810
(D)1815


Q11. The Mutiny started from

(A) Bareilly
(B) Delhi
(C)Agra
(D)Meerut


Q12. The revolt of __ was the biggest armed resistance to colonialism during the 19th century.

(A) 1859
(B) 1857
(C)1860
(D)1861


Q13. _ was the adopted son of Peshwa Baji Rao II.

(A) Peshwa Baji Rao I
(B) Nana Saheb
(C)Rao Saheb
(D)Mahadij Shinde


Q14. When was law making conversion to Christianity made easier?

(A) 1810
(B) 1815
(C)1850
(D)1855


Q15. Which of the following is the decision taken by British to reform the Indian Society?

(A) Law against the practice of Sati
(B) They encouraged the remarriage of widow
(C)English education was actively promoted
(D)All of the above


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Social Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Social Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1A
2B
3B
4A
5B
6B
7B
8B
9C
10B
11D
12B
13B
14C
15D

MCQ Questions for Class 8 SST History with Answers


Chapter 1: How, When and Where
Chapter 2: From Trade to Territory
Chapter 3: Ruling the Countryside
Chapter 4: Tribals, Dikus and the Vision of a Golden Age
Chapter 5: When People Rebel 1857 and After
Chapter 6: Colonialism and the City
Chapter 7: Weavers, Iron Smelters and Factory Owners
Chapter 8: Civilising the Native, Educating the Nation
Chapter 9: Women, Caste and Reform
Chapter 10: The Changing World of Visual Arts
Chapter 11: The Making of the National Movement 1870s-1947
Chapter 12: India After Independence


MCQ Questions for Class 8 SST Geography with Answers

Chapter 1: Resources
Chapter 2: Land, Soil, Water, Natural Vegetation and Wildlife Resources
Chapter 3: Mineral and Power Resources
Chapter 4: Agriculture
Chapter 5: Industries
Chapter 6: Human Resource


MCQ Questions for Class 8 SST Civics with Answers

Chapter 1: The Indian Constitution
Chapter 2: Understanding Secularism
Chapter 3: Why Do We Need a Parliament
Chapter 4: Understanding Laws
Chapter 5: Judiciary
Chapter 6: Understanding Our Criminal Justice System
Chapter 7: Understanding Marginalisation
Chapter 8: Confronting Marginalisation
Chapter 9: Public Facilities
Chapter 10: Law and Social Justice

Leave a Comment