Chemical Reactions and Equations MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 1 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Science with Answers Chemistry


Q1. The reaction between lead nitrate and potassium iodide present in aqueous solutions is an example of

(A) Decomposition Reaction
(B) Displacement Reaction
(C) Double Displacement Reaction
(D) Neutralisation Reaction


Q2. MnO2 + 4HCl → 2 + 2H2O + Cl2

Identify the substance oxidized in the above . equation.

(A) MnCl2
(B) HCl
(C) H2O
(D) MnO2


Q3. Dissolving sugar is an example of-

(A) Physical change
(B) Chemical change
(C) Redox Reaction
(D) None of these.


Q4. In which of the following chemical equations, the abbreviations represent the correct states of the reactants and products involved at reaction temperature?

(A) 2H2(l) + O2(l) → 2H2O(g)
(B) 2H2(g) + O2(l) → 2H2O(l)
(C) 2H2(g) + O2(g) → 2H2O(l)
(D) 2H2(g) + O2(g) → 2H2O(g)


Q5. What type of chemical reactions take place when electricity is passed through water?

(A) Displacement
(B) Combination
(C) Decomposition
(D) Double displacement


Q6. When Ag is exposed to air it gets a black coating of

(A) AgNO3
(B) Ag2S
(C) Ag2O
(D) Ag2CO3


Q7. Which of the following is an endothermic process?

(A) Dilution of sulphuric acid
(B) Sublimation of dry ice
(C) Condensation of water vapours
(D) Respiration in human beings


Q8. Which of the following reactions is not correct:

(A) Zn+ CuSO4 → ZnSO4 + Cu
(B) 2Ag + Cu(NO3)2 → 2AgNO3 + Cu
(C) Fe+CuSO4 → FeSO4 + Cu
(D) Mg + 2HCl → MgCl2 + H2


Q9. Magnesium ribbon is rubbed before burning because it has a coating of

(A) basic magnesium carbonate
(B) basic magnesium oxide
(C) basic magnesium sulphide
(D) basic magnesium chloride


Q10. Which of the following is a thermal decomposition reaction?

(A) 2H2O → 2H2 + O2
(B) 2AgCl → 2Ag + Cl2
(C) H2(g) + Cl2(g) → 2HCl(g)
(D) ZnCO3 → ZnO + CO2


Q11. Which of the following is true for an unbalanced chemical equation?

(A) Number of atoms is equal on both sides of the equation
(B) Number of atoms is less on the left side of the equation
(C) Number of atoms is more on the right side of the equation
(D) Both (B) and (C) .


Q12. When Ag is exposed to air it gets a black coating of

(A) AgNO3
(B) Ag2S
(C) Ag2O
(D) Ag2CO3


Q13. Which of the following gases can be used for storage

(A) Carbon dioxide or Oxygen
(B) Nitrogen or Oxygen
(C) Carbon dioxide or Helium
(D) Helium or Nitrogen


Q14. Select the oxidizing agent for the following reaction: H2S + I2 > 2HI + S

(A) I2
(B) H2S
(C) HI
(D) S


Q15. The process of reduction involves

(A) addition of oxygen
(B) addition of hydrogen
(C) removal of oxygen
(D) removal of hydrogen


Q16. Copper displaces which of the following metals from its salt solution:

(A) ZnSO4
(B) FeSO4
(C) AgNO3
(D) NiSO4


Q17. Oxidation is a process which involves

(A) addition of oxygen
(B) addition of hydrogen
(C) removal of oxygen
(D) removal of hydrogen


Q18. Which of the following involves combination of two elements?

(A) N2(g) + 3H2(g) + 2NH3(g)
(B) Cao(s) + CO2(g) → CaCO3(g)
(C) 2SO2(g) + O2(g) → 2SO3f(g)
(D) NH3(g) + HCl(g) – NH4CI(S)


Q19. Color of magnesium oxide is

(A) White
(B) Blue
(C) Grey
(D) Pink


Q20. Select the oxidizing agent for the following reaction: H2S + I2 > 2HI + S

(A) I2
(B) H2S
(C) HI
(D) S


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2D
3A
4D
5C
6B
7B
8B
9A
10D
11D
12B
13D
14A
15B
16C
17A
18A
19A
20A

MCQ Questions for Class 10 Science Chemistry with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Biology with Answers


MCQ Questions for Class 10 Science Physics with Answers

Chapter 10 Light Reflection and Refraction MCQ Questions
Chapter 11 Human Eye and Colorful World MCQ Questions
Chapter 12 Electricity MCQ Questions
Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current MCQ Questions
Chapter 14 Sources of Energy MCQ Questions

Leave a Comment