Circles MCQ Questions for Class 10 Math’s Chapter 10 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 10 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers


Q1. If a parallelogram circumscribes a circle, then it is a:

(A) Square
(B) Rectangle
(C) Rhombus
(D) None of the above


Q2. Tangents from an external point to a circle are

(A) equal
(B) not equal
(C) parallel
(D) perpendicular


Q3. The length of a tangent drawn from a point at a distance of 10 cm of circle is 8 cm. The radius of the circle is

(A) 4 cm
(B) 5 cm
(C) 6 cm
(D) 7 cm


Q4. A tangent is drawn from a point at a distance of 17 cm of circle C(0, r) of radius 8 cm. The length of its tangent is

(A) 5 cm
(B) 9 cm
(C) 15 cm
(D) 23 cm


Q5. The maximum number of common tangents that can be drawn to two circles intersecting at two distinct point is

(A) 2
(B) 4
(C) 1
(D) 3


Q6. A circle has a number of tangents equal to

(A) 0
(B) 1
(C) 2
(D) Infinite


Q7. The length of a tangent from a point A at a distance 5 cm from the center of the circle is 4 cm. The radius of the circle is:

(A) 3cm
(B) 5cm
(C) 7cm
(D) 10cm


Q8. The length of tangents drawn from an external point to the circle

(A) are equal
(B) are not equal
(C) sometimes are equal
(D) are not defined


Q9. Two parallel lines touch the circle at points A and B respectively. If area of the circle is 25 n cm2, then AB is equal to

(A) 5 cm
(B) 8 cm
(C) 10 cm
(D) 25 cm


Q10. What is the number of common tangents that can be drawn to two intersecting circles touching at two points?

(A) 2
(B) 4
(C) 3
(D) 1


Q11. If tangents PA and PB from a point P to a circle with center O are inclined to each other at an angle of 80° then ∠POA is equal to

(A) 50°
(B) 60°
(C) 70°
(D) 80°


Q12. If the chord of the larger circle of radius b units touches the smaller concentric circle of radius a units, then its length is :

(A) √(a² -b²)
(B) √(b²-a²)
(C) 2√(a²-b²)
(D) 2√(b²-a²)


Q13. AT is a tangent to a circle at A with center O from an external point T such that OT = 8 cm and ∠OTA = 30°. The length of AT (in cm) is :

(A) √2
(B) 3√2
(C) 4√3
(D) 4


Q14. A line through point of contact and passing through center of circle is known as

(A) tangent
(B) chord
(C) normal
(D) segment


Q15. In a circle of radius 7cm, tangent PT is drawn from point P such that PT = 24cm. If O is the center of the circle, then the length of OP is:​

(A) 30cm
(B) 31cm
(C) 28cm
(D) 25cm


Q16. Number of tangents drawn at a point of the , circle is/are

(A) one
(B) two
(C) none
(D) infinite


Q17. If TP and TQ are the two tangents to a circle with center O so that ∠POQ = 110°, then ∠PTQ is equal to

(A) 60°
(B) 70°
(C) 80°
(D) 90°


Q18. A circle can have _____parallel tangents at a single time.

(A) One
(B) Two
(C) Three
(D) Four


Q19. From a point P which is at a distance of 13 cm from the center O of a circle of radius 5 cm, the pair of tangents PQ and PR to the circle are drawn. Then the area of the quadrilateral PQOR is

(A) 60 cm²
(B) 65 cm²
(C) 30 cm²
(D) 32.5 cm²


Q20. The length of a tangent drawn from a point at a distance of 10 cm of circle is 8 cm. The radius of the circle is

(A) 4 cm
(B) 5 cm
(C) 6 cm
(D) 7 cm


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 10 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 10 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1C
2A
3C
4C
5A
6D
7C
8A
9C
10A
11A
12D
13C
14C
15D
16A
17B
18B
19A
20C

MCQ Questions for Class 10 Mathematics with Answers

Leave a Comment