NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3 Keeping Quiet

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT Solution Questions Answer for Class 12 English with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 12 English Solution question and Answer may help you to get better performance in exam.


Keeping Quiet NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poem 3

Before you Read

Q.What does the title of the poem suggests to you? What do you think the poem is about?

Answer :The title of the poem suggests the importance of silence.
The poem is about the importance of self-examination and introspection. It is also an appeal for universal harmony.


Keeping Quiet NCERT Text Book Questions and Answers

Q1. What will counting up to twelve and keeping still help us achieve?

Answer:The poet advises his readers to count up to twelve and keep still to achieve a sense of togetherness. The poet advises on introspection by taking a break from the mundane activities of life. He compares this with the earth that seems quiet and yet nurtures so much life on it.

Q2. Do you think the poet advocates total inactivity and death?

Answer :No, he doesn’t advocate either total inactivity or death. He makes it quite clear that ‘stillness’ should not be confused with ‘total inactivity’ or equated to it. Total inactivity brings death. But Neruda has ‘no truck with death’. His stillness means halting of harmful and hostile human activities.

Q3. What is the “sadness” that the poet refers to in the poem?

Answer:The “sadness” that the poet talks about refers to the ceaseless activity that leaves little time for self-analysis and finally leads to doom. This mindless activity leads men to destruction. They kill whales and injure themselves by chemicals or fire. He also pleads with mankind to end environmental degradation. Such activities lead to a situation that is a mere illusion of victory, but in actuality, is fatal.

Q4. What symbol from Nature does the poet invoke to say that there can be life under apparent stillness?

Answer:The poet uses the symbol of the earth to illustrate the point that there can be life under apparent stillness.


Keeping Quiet Extra Questions and Answers

Q1. How are the first two lines different from the last two lines of the poem?

Answer:The first two lines appeal to the reader to count till twelve and keep silent. The speaker expresses his desire for silence and peace as an answer to end mindless activity. Whereas, in the last two lines, he wants the people to begin the exercise at their own level. He moves on to initiate this activity elsewhere.

Q2. What is the kind of a world that Neruda dreams of?

Answer:Neruda dreams of a calm, quiet and a peaceful world where the hallmark would be togetherness. He dreams of a world which is free of destructive activity.

Q3. According to the poet, silence is profound. Justify.

Answer:According to the poet, silence is the hope for a peaceful world. Silence is opposed to lethargy as it is the time for introspection. In the present world, the poet feels that people are obsessed with seeming progress that . leads to their destruction.

Q4. Earth is the best teacher. Why does the poet feel so?

Answer:The poet feels that Earth is the best teacher because it is quiet and calm, yet nurtures so much life on it. He implies that such silence is productive as serenity and tranquillity leads to progress.


Keeping Quiet Value Based Question

Q1. The poem “Keeping Quiet” is based on the theme of universal peace and tranquillity. Justify.

Answer:Neruda begins the poem by urging his readers to observe a moment of stillness and silence. He longs for a moment sans communication and activity where man is at complete peace with himself and his surroundings. _ This “exotic moment” would be a moment of universal peace. He feels, humans are preoccupied with their own progress which deprives them of the true pleasure of living. They merely exist and indulge in meaningless activities like that of the fishermen harming the whales. Man through his meaningless trysts endangers the environment and his own life.

The poet thus urges people to cleanse their souls, wear clean clothes and walk peacefully in universal brotherhood. The poet however, does not want the readers to confuse tranquillity with total inactivity, which meant sluggishness and death. He urges people to be unselfish and wants them to allow a moment of silence to interject their fast-moving, useless lives. He wants people to look upon Earth as a teacher, to fulfil a greater purpose in life.


We hope the given NCERT Solution Questions Answers for Class 12 English PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 12 English books, drop your questions below and will get back to you Soon.


NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Poetry

NCERT Solutions for Class 12 English Vistas

Leave a Comment