Climate MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 4 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers Geography


Q1. Which part of India experiences the highest range of temperature in a day ?

(A) North India
(B) Thar desert
(C) Western part
(D) All of the above


Q2. The word ‘Monsoon’ has been derived from the Arabic word ‘Mausam’ which means:

(A) Climatic changes
(B) Seasons
(C) Weather condition
(D) Climatic variation


Q3. Which one of the following is the driest station?

(A) Mumbai
(B) Leh
(C) Bengaluru
(D) Delhi


Q4. Which of the following causes rainfall in West Bengal during the hot weather season?

(A) Mango showers
(B) Kal Baishakhi
(C) Southwest monsoon
(D) Retreating Monsoon


Q5. Which of the following is a component of upper air circulation?

(A) Jet stream
(B) North-easterlies
(C) South-west monsoon
(D) Kal Baishakhi


Q6. The wind blowing in the northern plains in summers in known as:

(A) Kaal Baisakhi
(B) Loo
(C) Trade winds
(D) None of the above


Q7. Around the time of its arrival, the normal rainfall increases suddenly and continues constantly for several days. This is called:

(A) North-easterlies
(B) Jet stream
(C) South-west monsoon
(D) Burst of the monsoon


Q8. Which area is not an area of low precipitation?

(A) Assam
(B) Western Rajasthan and Gujarat
(C) Leh in Jammu and Kashmir
(D) Deccan plateau


Q9. Which of the following prevents the southwest monsoon winds from escaping from India?

(A) The surrounding seas
(B) The Himalayas
(C) Low pressure over Central Asia
(D) The Indian deserts


Q10. The extreme climate is generally associated with

(A) Tropical areas
(B) Temperature areas
(C) Interior areas
(D) None of the above


Q11. Which of the following places of India experiences extreme type of climate?

(A) Shillong
(B) Bengaluru
(C) Chennai
(D) Delhi


Q12. What is the average temperature of Chennai during wrinter?

(A) Between 24° – 25°C
(B) Between 10° – 15°C
(C) Between 20° – 25°C
(D) Between 25° – 30°C


Q13. Which of the following prevents the southwest monsoon winds from escaping from India?

(A) The Himalayas
(B) The surrounding seas
(C) Low pressure over Central Asia
(D) The Indian deserts


Q14. Which of the following atmospheric conditions govern the climate and associated weather conditions in India?

(A) Pressure and surface winds
(B) Upper air circulation
(C) Western cyclonic disturbances and tropical cyclones
(D) All the above


Q15. Which one of the following is an element of weather and climate?

(A) Atmospheric pressure
(B) Temperature
(C) Humidity
(D) All of these


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2B
3B
4B
5A
6B
7D
8A
9B
10C
11D
12A
13A
14D
15D

MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ

Leave a Comment