Clothing A Social History MCQ Questions for Class 9 Social Science Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 9 Science Science MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


MCQ Questions for Class 9 Social Science with Answers: History


Q1. Which of the following Indians was associated with the case of defiance of the shoe- respect rule?

(A) Dr. Bhim Rao Ambedkar
(B) Manockjee Cowasjee Entee
(C) Mahatma Gandhi
(D) Sir M. Visveswaraya


Q2. What is Chintz?

(A) A type of cotton cloth
(B) A type of silk
(C) Saree worn by women
(D) Cotton cloth printed with design and flowers


Q3. In which year did Gandhiji adopt dhoti?

(A) 1913
(B) 1915
(C) 1921
(D) 1928


Q4. Wearing of which two things created misunderstanding and conflict between the British and the Indians?

(A) the wearing of turban and shoes
(B) the umbrella and gold ornaments
(C) the wearing of saris and dhotis
(D) The wearing of gowns and long skirts


Q5. The Suffarge movement demanded

(A) Equal right for women
(B) Right to equality for women
(C) The right to vote for women
(D) Equal access to property


Q6. The simplicity of clothing of ‘Sans-Culottes’ was meant to express

(A) the poverty among the common people
(B) the prosperity of textile industries
(C) the idea of equality
(D) none of the above


Q7. In reaction to which measure of the British did the Swadeshi Movement begin?

(A) Partition of Bengal in 1905
(B) Surat split in 1907
(C) Starting of World War I in 1914
(D) Montague-Chelmsford Reforms of 1919


Q8. By 1917 how many women in Britain were employed in ammunition factories?

(A) About 70,000
(B) About 80,000
(C) About 75,000
(D) About 77,000


Q9. For Mahatma Gandhi, khadi, white and coarse, was a sign of

(A) purity
(B) simplicity
(C) poverty
(D) all the above


Q10. Which Governor General asked the Indians to remove their shoes as a mark of respect before him?

(A) Ripon
(B) Hastings
(C) Amherst
(D) Wellesley


Q11. The French Revolution swept away exiting dress code known as the:

(A) Sumputary law
(B) Dress code
(C) Law of conduct
(D) Law of dressing design


Q12. When did women in England start agitating for democratic rights?

(A) 1820s
(B) 1830s
(C) 1840s
(D) 1850s


Q13. Wearing of which two things created misunderstanding and conflict between the British and the Indians?

(A) the wearing of turban and shoes
(B) the umbrella and gold ornaments
(C) the wearing of saris and dhotis
(D) The wearing of gowns and long skirts


Q14. What symbolize about of the dress pattern of Gandhiji?

(A) British mill made clothes
(B) Khadi
(C) Chintz
(D) Silk


Q15. In the first decade of the 20th century, which movement in Bengal was linked to the politics of clothing?

(A) Khilafat movement
(B) Swadeshi movement
(C) Bardoli satyagraha
(D) Champaran satyagraha


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Science PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 9 Science Science MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1B
2A
3C
4A
5C
6C
7A
8A
9D
10C
11A
12B
13A
14B
15B


MCQ Questions for Class 9 Social Science History with Answers

Lesson 1. The French Revolution Class 9 MCQ
Lesson 2. Socialism in Europe and the Russian Revolution Class 9 MCQ
Lesson 3. Nazism and the Rise of Hitler Class 9 MCQ
Lesson 4. Forest Society and Colonialism Class 9 MCQ
Lesson 5. Pastoralists in the Modern World MCQ
Lesson 6. Peasants and Farmers Class 9 MCQ
Lesson 7. History and Sport The Story of Cricket Class 9 MCQ
Lesson 8. Clothing A Social History Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Geography with Answers

Lesson 1. India Size and Location Class 9 MCQ
Lesson 2. Physical Features of India Class 9 MCQ
Lesson 3. Drainage Class 9 MCQ
Lesson 4. Climate Class 9 MCQ
Lesson 5. Natural Vegetation and Wildlife Class 9 MCQ
Lesson 6. Population Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Civics with Answers

Lesson 1. Democracy in the Contemporary World Class 9 MCQ
Lesson 2. What is Democracy? Why Democracy? Class 9 MCQ
Lesson 3. Constitutional Design Class 9 MCQ
Lesson 4. Electoral Politics Class 9 MCQ
Lesson 5. Working of Institutions Class 9 MCQ
Lesson 6. Democratic Rights Class 9 MCQ


MCQ Questions for Class 9 Social Science Economics with Answers

Lesson 1. The Story of Village Palampur Class 9 MCQ
Lesson 2. People as Resource Class 9 MCQ
Lesson 3. Poverty as a Challenge Class 9 MCQ
Lesson 4. Food Security in India Class 9 MCQ


Leave a Comment