Comparing Quantities MCQ Questions for Class 8 Math’s Chapter 8 with Answers

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. Here you will find NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s with Answers PDF Free Download based on the important concepts and topics given in the textbook as per CBSE new exam pattern. This may assist you to understand and check your knowledge about the chapters. these Class 8 Math’s MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. Calculate compound interest on Rs 10,800 for 3 years at 12.5% per annum compounded annually.

(A) 13,377.34
(B) 4577.34
(C) 14,377.34
(D)None of these


Q2. Find the ratio of 5 m to 10 km.

(A) It is 1:3
(B) It is 3000:1
(C) It is 2000:1
(D)It is 1:2000


Q3. In what time will Rs.1000 amount to Rs.1331 at 10% p.a. compounded annually?

(A) 4 years
(B) 3 years
(C) 2 years
(D)1 year


Q4. The ratio of 10 m to 1 km is

(A) 1 : 10
(B) 10 : 1
(C) 1 : 100
(D)100 : 1.


Q5. A bag is available for Rs 90. The shopkeeper allows 10% discount on the marked price. What is the marked price of the bag ?

(A) Rs 100
(B) Rs 90
(C) Rs 110
(D)Rs 10.


Q6. The ratio of 10m to 10 km is:

(A) 1/10
(B) 1/100
(C) 1/1000
(D)1000


Q7. The population of a city was 20,000 in the year 1997. It increased at the rate of 5% p.a. Find the population at the end of the year 2000.

(A) 25153
(B) 24153
(C) 23153
(D)None of these


Q8. Out of 60 students in a class, 25% passed. How many students passed?

(A) 10
(B) 15
(C) 30
(D)40


Q9. The value of an article which was purchased 2 years ago, depreciates at 12% per annum. If its present value is Rs.9680, what is the price at which it was purchased?

(A) Rs.10000
(B) Rs.12500
(C) Rs.14575
(D)Rs.16250


Q10. Calculate compound interest on Rs 10,800 for 3 years at 12.5% per annum compounded annually.

(A) 13,377.34
(B) 4577.34
(C) 14,377.34
(D)None of these


Q11. The discount is always calculated on which of the following?

(A) SP
(B) CP
(C) marked price
(D)none of these.


Q12. Find selling price (SP) if a profit of 5% is made on a cycle of Rs 700 with Rs 50 as overhead charges.

(A) Rs 600
(B) Rs 787.50
(C) Rs 780
(D)None of these


Q13. Apala has Rs 200 with her. She spent 80% amount she had. How much money is left with her ?

(A)Rs 10
(B) Rs 20
(C) Rs 30
(D)Rs 40.


Q14. The ratio of 10 km per hour to 30 km per hour is

(A) 3 : 1
(B) 1:2
(C) 1 : 3
(D)2 : 1.


Q15. The simple interest on Rs 4000 for 2 years at 8% per annum is

(A) Rs 180
(B) Rs 640
(C) Rs 1200
(D)Rs 1600


Q16. An item marked at Rs 840 is sold for Rs 714. What is the discount %?

(A) 20%
(B) 10%
(C) 15%
(D)none of these


Q17. A person got a 10% increase in his salary. If his salary was Rs. 50000, then the new salary is:

(A) Rs. 55000
(B) Rs. 60000
(C) Rs. 45000
(D)Rs. 65000


Q18. Sohan bought a washing machine for Rs 40,000, then spent Rs 5,000 on its repairs and sold it for Rs 50,000. Find his loss or gain per cent.

(A) Loss 10%
(B) Loss 20%
(C) Profit 11%
(D)none of these


Q19. There are 50 students in a class of which 40 are boys and the rest are girls. The ratio of the number of boys and number of girls is

(A) 2 : 3
(B) 1 : 5
(C) 4:1
(D)2:5.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 8 Math’s PDF Free Download solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any queries related to CBSE Class 8 Math’s MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(D)
3(B)
4(C)
5(A)
6(C)
7(C)
8(B)
9(B)
10(B)
11(C)
12(B)
13(D)
14(C)
15(B)
16(C)
17(A)
18(C)
19(C)

Leave a Comment