Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In a four stage compressor, if the pressure at the first and third stage is 1 bar and 16 bar, then the delivery pressure at the fourth stage will be

(A) 1 bar
(B) 16 bar
(C) 64 bar
(D) 256 bar


Q2. The propulsive power of the rocket is (where v₁ = Jet velocity, and v₂ = Aircraft velocity)

(A) (v₁² -v₂²)/2g
(B) (v₁ – v₂)²/2g
(C) (v₁² -v₂²)/g
(D) (v₁ – v₂)²/g


Q3. Pick up the correct statement

(A) Gas turbine uses low air-fuel ratio to economise on fuel
(B) Gas turbine uses high air-fuel ratio to reduce outgoing temperature
(C) Gas turbine uses low air-fuel ratio to develop the high thrust required
(D) All of the above


Q4. High air-fuel ratio is used in gas turbines

(A) To increase the output
(B) To increase the efficiency
(C) To save fuel
(D) To reduce the exit temperature


Q5. Isothermal compression efficiency, even when running at high speed, can be approached by using

(A) Multistage compression
(B) Cold water spray
(C) Both (A) and (B) above
(D) Fully insulating the cylinder


Q6. Stalling of blades in axial flow compressor is the phenomenon of

(A) Air stream blocking the passage
(B) Motion of air at sonic velocity
(C) Unsteady periodic and reversed flow
(D) Air stream not able to follow the blade contour


Q7. Inter-cooling in gas turbine results in

(A) Increase in net output but decrease in thermal efficiency
(B) Increase in thermal efficiency but decrease in net output
(C) Increase in both thermal efficiency and net output
(D) Decrease in both thermal efficiency and net output


Q8. The effective power of gas turbines is increased by adding the following in compressor

(A) Ammonia and water vapour
(B) Carbon dioxide
(C) Nitrogen
(D) Hydrogen


Q9. If V, U and Vr represent the absolute velocity of fluid, velocity of blade, and relative velocity of fluid, and suffix ‘I’ and ‘o’ stand for entry and exit conditions, then in a rotary machine whose degree of reaction is unity

(A) Vi = Vo
(B) Vt > Vo
(C) U < Vo
(D) V = Uo


Q10. Fighter bombers use following type of engine

(A) Turbojet
(B) Turbo-propeller
(C) Rocket
(D) Ramjet


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(B)
4(D)
5(C)
6(D)
7(A)
8(A)
9(A)
10(A)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment