Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In a jet propulsion unit, the products of combustion after passing through the gas turbine are discharged into

(A) Atmosphere
(B) Vacuum
(C) Discharge nozzle
(D) Back to the compressor


Q2. To avoid moisture troubles, the branch connections from compressed air lines should be taken from

(A) Top side of main
(B) Bottom side of main
(C) Left side of main
(D) Right side of main


Q3. Maximum work is done in compressing air when the compression is

(A) Isothermal
(B) Adiabatic
(C) Polytropic
(D) None of the above


Q4. In the aircraft propellers

(A) The propulsive matter is caused to flow around the propelled body
(B) Propulsive matter is ejected from within the propelled body
(C) Its functioning does not depend on presence of air
(D) All of the above


Q5. In an axial flow compressor, the ratio of pressure in the rotor blades to the pressure rise in the compressor in one stage is known as

(A) Work factor
(B) Slip factor
(C) Degree of reaction
(D) Pressure coefficient


Q6. The thrust of a jet propulsion power unit can be increased by

(A) Injecting water into the compressor
(B) Burning fuel after gas turbine
(C) Injecting ammonia into the combustion chamber
(D) All of the above


Q7. The work-done on a compressor will be minimum if air is taken from

(A) The atmosphere
(B) A source at 0° C
(C) A source of low temperature air
(D) A source of high temperature air


Q8. To avoid moisture troubles, the compressed air main line should

(A) Rise gradually towards the point of use
(B) Drop gradually towards the point of use
(C) Be laid vertically
(D) Be laid exactly horizontally


Q9. An ideal air compressor cycle without clearance on P-V diagram can be represented by following processes

(A) One adiabatic, two isobaric, and one constant volume
(B) Two adiabatic and two isobaric
(C) Two adiabatic, one isobaric and one constant volume
(D) One adiabatic, one isobaric and two constant volumes


Q10. In jet engines, for the efficient production of large power, fuel is burnt in an atmosphere of

(A) Vacuum
(B) Atmospheric air
(C) Compressed air
(D) Oxygen alone


Q11. The volumetric efficiency of a compressor

(A) Increases with decrease in compression ratio
(B) Decreases with decrease in compression ratio
(C) Increases with increase in compression ratio
(D) Decreases with increase in compression ratio


Q12. A compressor mostly used for supercharging of I.C. engines is

(A) Radial flow compressor
(B) Axial flow compressor
(C) Roots blower
(D) Reciprocating compressor


Q13. The efficiency and work ratio of a gas turbine plant can be increased by

(A) Adding heat exchanger
(B) Injecting water in/around combustion chamber
(C) Reheating the air after partial expansion in the turbine
(D) All of the above


Q14. Volumetric efficiency of a compressor without clearance volume

(A) Increases with increase in compression ratio
(B) Decreases with increase in compression ratio
(C) Is not dependent upon compression ratio
(D) May increase/decrease depending on compressor capacity


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(B)
4(D)
5(C)
6(D)
7(C)
8(B)
9(A)
10(C)
11(A)
12(D)
13(D)
14(C)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment