Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The degree of reaction of an axial flow turbine is the ratio of isentropic temperature drop in a blade row to the

(A) Adiabatic temperature drop in the stage
(B) Total temperature drop
(C) Total temperature drop in the stage
(D) Total adiabatic temperature drop


Q2. Pick up the wrong statement

(A) Large gas turbines employ axial flow compressors
(B) Axial flow compressors are more stable than centrifugal type compressors but not as efficient
(C) Axial flow compressors have high capacity and efficiency
(D) Axial flow compressors have instability region of operation


Q3. The specific output per kg mass flow rate of a gas turbine (having fixed efficiencies of compressor and turbine and fixed higher and lower temperature) with increase in pressure ratio will

(A) Increase first at fast rate and then slow
(B) Increase first at slow rate and then fast
(C) Decrease continuously
(D) First increase, reach maximum and then decrease


Q4. Standard air is the air at

(A) Atmospheric conditions at any specific location
(B) 20°C and 1 kg/cm² and relative humidity 36%
(C) 0°C and standard atmospheric conditions
(D) 15°C and 1 kg/cm²


Q5. In the axial flow gas turbine, the work ratio is the ratio of

(A) Compressor work and turbine work
(B) Output and input
(C) Actual total head temperature drop to the isentropic total head drop from total head inlet to static head outlet
(D) Actual compressor work and theoretical compressor work


Q6. The power available for takeoff and climb in case of turbojet engine as compared to reciprocating engine is

(A) Less
(B) More
(C) Same
(D) May be less or more depending on ambient conditions


Q7. The working fluid in a turbine is

(A) In two phases
(B) In three phases
(C) In a single phase
(D) In the form of air and water mixture


Q8. In a single stage, single acting reciprocating air compressor, without clearance, the work-done on the air during isentropic compression is __ the heat required to raise the temperature of air from T₁ to T₂ at a constant pressure.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) Greater than
(D) None of these


Q9. The volumetric efficiency for reciprocating air compressors is about

(A) 10 to 40%
(B) 40 to 60%
(C) 60 to 70%
(D) 70 to 90%


Q10. A closed gas turbine in which fuel is burnt directly in the air is not possible because of

(A) Paucity of O2
(B) Increasing gas temperature
(C) High specific volume
(D) High friction losses


Q11. Gas turbine cycle with regenerator

(A) Increases thermal efficiency
(B) Allows high compression ratio
(C) Decreases heat loss is exhaust
(D) Allows operation at very high altitudes


Q12. Free air is the air at

(A) Atmospheric conditions at any specific location
(B) 20°C and 1 kg/cm² and relative humidity of 36%
(C) 0°C and standard atmospheric conditions
(D) 15°C and 1 kg/cm²


Q13. A gas turbine used in air craft should have

(A) High h.p. and low weight
(B) Low weight and small frontal area
(C) Small frontal area and high h.p.
(D) High speed and high h.p.


Q14. Choose the correct statement

(A) Gas turbine requires lot of cooling water
(B) Gas turbine is capable of rapid start up and loading
(C) Gas turbines has flat efficiency at part loads
(D) Gas turbines have high standby losses and require lot of maintenance


Q15. The compression ratio in a gas turbine is of the order of

(A) 3.5 : 1
(B) 5 : 1
(C) 8 : 1
(D) 12 : 1


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(D)
4(B)
5(C)
6(A)
7(C)
8(A)
9(D)
10(A)
11(A)
12(A)
13(B)
14(B)
15(C)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment