Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Water is injected in gas turbine cycle to

(A) Control temperature
(B) Control output of turbine
(C) Control fire hazards
(D) Increase efficiency


Q2. In the cross compounding of the gas turbine plant

(A) H.P. compressor is connected to H.P. turbine and L.P. compressor to L.P. turbine
(B) H.P. compressor is connected to L.P. turbine and L.P. compressor is connected to H.P. turbine
(C) Both the arrangements can be employed
(D) All are connected in series


Q3. Reheating in multistage expansion gas turbine results in

(A) High thermal efficiency
(B) Reduction in compressor work
(C) Decrease of heat loss in exhaust
(D) Maximum work output


Q4. The clearance volume of the air compressor is kept minimum because

(A) It allows maximum compression to be achieved
(B) It greatly affects volumetric efficiency
(C) It results in minimum work
(D) It permits isothermal compression


Q5. In a single stage, single acting reciprocating air compressor without clearance volume, the work-done is maximum during

(A) Isothermal compression
(B) Isentropic compression
(C) Polytropic compression
(D) None of these


Q6. A jet engine works on the principle of conservation of

(A) Mass
(B) Energy
(C) Flow
(D) Linear momentum


Q7. The main purpose of reheating in gas turbine is to

(A) Increase temperature
(B) Reduce turbine size
(C) Increase power output
(D) Increase speed


Q8. In a reciprocating air compressor, the compression work per kg of air

(A) Increases as clearance volume increases
(B) Decreases as clearance volume increases
(C) Is independent of clearance volume
(D) Increases as clearance volume decreases


Q9. Water gas is produced by

(A) Carbonisation of coal
(B) Passing steam over incandescent coke
(C) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 65°C
(D) Partial combustion of coal, eke, anthracite coal or charcoal in a mixed air steam blast


Q10. Which of the following fuels can be used in turbojet engines?

(A) Liquid hydrogen
(B) High speed diesel oil
(C) Kerosene
(D) Methyl alcohol


Q11. Reheating in gas turbine results in

(A) Increase of work ratio
(B) Decrease of thermal efficiency
(C) Decrease of work ratio
(D) Both (A) and (B) above


Q12. Aeroplanes employ following type of compressor

(A) Radial flow
(B) Axial flow
(C) Centrifugal
(D) None of the above


Q13. Producer gas is produced by

(A) Carbonisation of coal
(B) Passing steam over incandescent coke
(C) Passing air and a large amount of steam over waste coal at about 65°C
(D) Partial combustion of coal, coke, anthracite coal or charcoal in a mixed air steam blast


Q14. Propulsive efficiency is defined as ratio of

(A) Thrust power and fuel energy
(B) Engine output and propulsive power
(C) Propulsive power and fuel input
(D) Thrust power and propulsive power


Q15. Work ratio of a gas turbine plant is ratio of

(A) Net work output and work done by turbine
(B) Net work output and heat supplied
(C) Work done by turbine and heat supplied
(D) Work done by turbine and net work output


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTION NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(D)
4(B)
5(B)
6(D)
7(C)
8(C)
9(B)
10(C)
11(D)
12(B)
13(D)
14(D)
15(A)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment