Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Separators are generally used in air compressor installations

(A) Before the inter-cooler
(B) After the inter-cooler
(C) Between the after-cooler and receiver
(D) Before first stage suction


Q2. In jet engines, paraffin is usually used as the fuel because of its

(A) High calorific value
(B) Ease of atomisation
(C) Low freezing point
(D) Both (A) and (C) above


Q3. Work ratio of a gas turbine may be improved by

(A) Decreasing the compression work
(B) Increasing the compression work
(C) Increasing the turbine work
(D) Both (A) and (C) above


Q4. In a centrifugal compressor, the flow of air is __ to the axis of compressor.

(A) Parallel
(B) Perpendicular
(C) Inclined
(D) None of these


Q5. For an irreversible gas turbine cycle, the efficiency and work ratio both depend on

(A) Pressure ratio alone
(B) Maximum cycle temperature alone
(C) Minimum cycle temperature alone
(D) Both pressure ratio and maximum cycle temperature


Q6. A rocket engine for the combustion of its fuel

(A) Carries its own oxygen
(B) Uses surrounding air
(C) Uses compressed atmospheric air
(D) Does not require oxygen


Q7. Maximum temperature in a gas turbine is of the order of

(A) 700°C
(B) 2000°C
(C) 1500°C
(D) 1000°C


Q8. The maximum propulsion efficiency of a turbojet is attained at around following speed

(A) 550 km/hr
(B) 1050 km/hr
(C) 1700 km/hr
(D) 2400 km/hr


Q9. The combustion efficiency of a gas turbine using perfect combustion chamber is of the order of

(A) 75%
(B) 85%
(C) 90%
(D) 99%


Q10. A rocket works with maximum overall efficiency when air craft velocity is equal to the

(A) Jet velocity
(B) Twice the jet velocity
(C) Half the jet velocity
(D) Average of the jet velocity


Q11. In air breathing jet engine, the jet is formed by expanding

(A) Highly heated atmospheric air
(B) Solids
(C) Liquid
(D) Plasma


Q12. The compressor capacity with decrease in suction temperature

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain unaffected
(D) May increase or decrease depending on compressor capacity


Q13. It is not possible to use closed gas turbine cycle in aeronautical engines because

(A) It is inefficient
(B) It is bulky
(C) It requires cooling water for its operation
(D) None of the above


Q14. Propulsion efficiency of the following order is obtained in practice

(A) 34%
(B) 50%
(C) 60%
(D) 72%


Q15. Ramjet engine

(A) Is self operating at zero flight speed
(B) Is not self operating at zero flight speed
(C) Requires no air for its operation
(D) Produces a jet consisting of plasma


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTION NO : ANSWERS :
1(C)
2(D)
3(D)
4(B)
5(D)
6(A)
7(A)
8(D)
9(D)
10(C)
11(A)
12(A)
13(C)
14(C)
15(B)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment