Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. During base load operation, the best method of controlling compressor is

(A) Start-stop motor
(B) Constant speed unloader
(C) Relief valve
(D) Variable speed


Q2. Which is false statement about advantages of multistage compressor in comparison to single stage compressor?

(A) Less power requirement
(B) Better mechanical balance
(C) Less loss of air due to leakage past the cylinder
(D) Lower volumetric efficiency


Q3. Gas turbines for power generation are normally used

(A) To supply base load requirements
(B) To supply peak load requirements
(C) To enable start thermal power plant
(D) In emergency


Q4. The type of rotary compressor used in gas turbines, is of

(A) Centrifugal type
(B) Axial flow type
(C) Radial flow type
(D) None of these


Q5. In a jet propulsion

(A) The propulsive matter is ejected from within the propelled body
(B) The propulsive matter is caused to flow around the propelled body
(C) Its functioning does not depend upon presence of air
(D) None of the above


Q6. A closed cycle gas turbine works on

(A) Carnot cycle
(B) Rankine cycle
(C) Ericsson cycle
(D) Joule cycle


Q7. For slow speed large capacity compressor, following type of valve will be best suited

(A) Poppet valve
(B) Mechanical valve of the Corliss, sleeve, rotary or semi rotary type
(C) Disc or feather type
(D) Any of the above


Q8. The ratio of isentropic work to Euler work is known as

(A) Pressure coefficient
(B) Work coefficient
(C) Polytropic reaction
(D) Slip factor


Q9. Mechanical efficiency of gas turbines as compared to I.C engines is

(A) Higher
(B) Lower
(C) Same
(D) None of the above


Q10. For a two stage reciprocating compressor, compression from p₁ to p₃ is with perfect intercooling and no pressure losses. If compression in both the cylinders follows the same polytropic process and the atmospheric pressure is pa, then the intermediate pressure p₂ is given by

(A) p₂ = (p₁ + p₃)/2
(B) p₂ = p₁. p₃
(C) P₂ = Pa × p₃/p₁
(D) p₂ = Pa p₃/p₁


Q11. If the clearance ratio for a reciprocating air compressor is ‘K’, then its volumetric efficiency is given by

(A) 1 – k + k (p₁/p₂)1/n
(B) 1 + k – k (p₂/p₁)1/n
(C) 1 – k + k (p₁/p₂) n- 1/n
(D) 1 + k – k (p₂/p₁) n-1/n


Q12. In a single stage, single acting reciprocating air compressor, without clearance volume, the work-done is minimum during

(A) Isothermal compression
(B) Isentropic compression
(C) Polytropic compression
(D) None of these


Q13. The volumetric efficiency of a compressor falls roughly as follows for every 100 m increase in elevation

(A) 0.1%
(B) 0.5%
(C) 1.0%
(D) 5%


Q14. The criterion of the thermodynamic efficiency for rotary compressor is

(A) Isentropic compression
(B) Isothermal compression
(C) Polytropic compression
(D) None of the above


Q15. The ratio of specific weight/h.p. of gas turbine and I.C engines may be typically of the order of

(A) 1: 1
(B) 2: 1
(C) 4: 1
(D) 1: 6


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(D)
3(B)
4(B)
5(B)
6(D)
7(C)
8(A)
9(A)
10(B)
11(B)
12(A)
13(C)
14(A)
15(D)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment