Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. A rocket engine uses __ for the combustion of its fuel.

(A) Surrounding air
(B) Compressed atmospheric air
(C) Its own oxygen
(D) None of these


Q2. The maximum compression ratio in an actual single stage axial flow compressor is of the order of

(A) 1 : 1.2
(B) 1 : 2
(C) 1 : 5
(D) 1 : 10


Q3. The ideal efficiency of simple gas turbine cycle depends on

(A) Pressure ratio
(B) Maximum cycle temperature
(C) Minimum cycle temperature
(D) All of the above


Q4. The pressure and temperature conditions of air at the suction of compressor are

(A) Atmospheric
(B) Slightly more than atmospheric
(C) Slightly less than atmospheric
(D) Pressure slightly less than atmospheric and temperature slightly more than atmospheric


Q5. Which is false statement about air receivers?

(A) These are used to dampen pulsations
(B) These act as reservoir to take care of sudden demands
(C) These increase compressor efficiency
(D) These knock out some oil and moisture


Q6. Volumetric efficiency of a compressor decreases with __ in compression ratio.

(A) Decrease
(B) Increase
(C) Remain same
(D) Does not change


Q7. The thermal efficiency of a simple gas turbine for a given turbine inlet temperature with increase in pressure ratio

(A) Increases
(B) Decreases
(C) First increases and then decreases
(D) First decreases and then increases


Q8. Pick up the false statement

(A) Gas turbine is a self starting unit
(B) Gas turbine does not require huge quantity of water like steam plant
(C) Exhaust losses in gas turbine are high due to large mass flow rate
(D) Overall efficiency of gas turbine plant is lower than that of a reciprocating engine


Q9. In a high pressure compressor, the delivery pressure is

(A) 1 to 5 bar
(B) 5 to 8 bar
(C) 8 to 10 bar
(D) 10 to 15 bar


Q10. Maximum delivery pressure is a rotary air compressor is of the order of

(A) 6 kg/cm²
(B) 10 kg/cm²
(C) 16 kg/cm²
(D) 25 kg/cm²


Q11. The pressure of air at the beginning of the compression stroke is __ the atmospheric pressure.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q12. Pressure ratio in gas turbines is the ratio of

(A) Compressor pressure ratio
(B) Highest pressure to exhaust pressure
(C) Inlet pressure to exhaust pressure
(D) Pressures across the turbine


Q13. Euler’s equation is applicable for

(A) Centrifugal compressor
(B) Axial compressor
(C) Pumps
(D) All of the above


Q14. The efficiency of the vane blower is (where W₁ = Workdone due to compression, and W₂ = Workdone due to back flow)

(A) W₁/(W₁ + W₂)
(B) W₂/(W₁ + W₂)
(C) (W₁ + W₂)/W₁
(D) (W₁ + W₂)/W₂


Q15. As the turbine inlet temperature increases, the thermal efficiency of gas turbine for the optimum pressure ratio

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain same
(D) First increases and then decreases


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(A)
3(A)
4(D)
5(C)
6(B)
7(A)
8(A)
9(C)
10(B)
11(B)
12(D)
13 (D)
14(B)
15(A)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment