Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam.

All questions answers in the last paragraph


Q1. A 3 m³/min compressor means that it

(A) Compresses 3 m³/min of standard air
(B) Compresses 3 m³/ min of free air
(C) Delivers 3 m³/ min of compressed air
(D) Delivers 3 m³/ min of compressed air at delivery pressure


Q2. Surging is the phenomenon of

(A) Air stream blocking the passage
(B) Motion of air at sonic velocity
(C) Unsteady, periodic and reversed flow
(D) Air stream not able to follow the blade contour


Q3. There is a certain pressure ratio (optimum) for a gas turbine at which its thermal efficiency is maximum. With increase in turbine temperature, the value of pressure ratio for the peak efficiency would

(A) Remain same
(B) Decrease
(C) Increase
(D) None of the above


Q4. Turbofan engine employs

(A) One air stream
(B) Two or more air streams
(C) No air stream
(D) Solid fuel firing


Q5. What will be the volume of air at 327°C if its volume at 27°C is 1.5 m³/ mt?

(A) 3 m³/ mt.
(B) 1.5 m³/ mt.
(C) 18 m³/ mt.
(D) 6 m³/ mt.


Q6. Rotary compressors are suitable for

(A) Large discharge at high pressure
(B) Low discharge at high pressure
(C) Large discharge at low pressure
(D) Low discharge at low pressure


Q7. A closed cycle gas turbine gives __ efficiency as compared to an open cycle gas turbine.

(A) Same
(B) Lower
(C) Higher
(D) None of these


Q8. In turbo fan engine, the jet velocity as compared to turbojet engine is

(A) Less
(B) More
(C) Same
(D) May be less or more depending upon speed


Q9. The stagnation pressure rise in a centrifugal compressor takes place

(A) In the diffuser only
(B) In the impeller only
(C) In the diffuser and impeller
(D) In the inlet guide vanes only


Q10. For perfect intercooling in a two stage compressor

(A) p₂/p₁ = p₃/p₂
(B) p₁/p₃ = p₂/p₁
(C) p₁ = p3
(D) p₁ = p₂ p3


Q11. If infinite number of heaters be used in a gas turbine, then expansion process in turbine approaches

(A) Isothermal
(B) Isentropic
(C) Adiabatic
(D) Isochoric


Q12. In which case the air-fuel ratio is likely to be maximum?

(A) Gas turbine
(B) 4-stroke petrol engine
(C) 4-stroke diesel engine
(D) Multi cylinder engine


Q13. Inter cooling in compressors

(A) Cools the delivered air
(B) Results in saving of power in compressing a given volume to given pressure
(C) Is the standard practice for big compressors
(D) Enables compression in two stages


Q14. The volumetric efficiency of compressor with increase in compression ratio will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain same
(D) May increase or decrease depending on clearance volume


Q15. Air-fuel ratio in a jet engine will be of the order of

(A) 10: 1
(B) 15: 1
(C) 20: 1
(D) 60: 1


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(C)
3(C)
4(B)
5(A)
6(C)
7(C)
8(A)
9(C)
10(A)
11(A)
12(A)
13(B)
14(B)
15(D)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment