Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Ram compression in turbojet involves

(A) Reduction of speed of incoming air and conversion of part of it into pressure energy
(B) Compression of inlet air
(C) Increasing speed of incoming air
(D) Lost work


Q2. The capacity of compressor will be highest when its intake temperature is

(A) Lowest
(B) Highest
(C) Anything
(D) Atmospheric


Q3. In jet propulsion power unit, the inlet duct of diverging shape is used in order to

(A) Collect more air
(B) Convert kinetic energy of air into pressure energy
(C) Provide robust structure
(D) Beautify the shape


Q4. The degree of reaction is usually kept __ for all types of axial flow compressors.

(A) 0.2
(B) 0.3
(C) 0.4
(D) 0.5


Q5. The volume of air sucked by the compressor during its suction stroke is called

(A) Free air delivery
(B) Compressor capacity
(C) Swept volume
(D) None of these


Q6. The reason for volumetric efficiency of reciprocating compressor being less than 100 percent is

(A) Pressure drop across the valves
(B) Superheating in compressor
(C) Clearance volume and leakages
(D) All of these


Q7. Pick up the correct statement

(A) Large gas turbines use radial inflow turbines
(B) Gas turbines have their blades similar to steam turbine
(C) Gas turbine’s blade will appear as impulse section at the hub and as a reaction section at tip
(D) Gas turbines use both air and liquid cooling


Q8. Which is false statement about multistage compression?

(A) Power consumption per unit of air delivered is low
(B) Volumetric efficiency is high
(C) It is best suited for compression ratios around 7:1
(D) The moisture in air is condensed in the inter-cooler


Q9. Mining industry usually employs following motive power

(A) A.C. electric motor
(B) Compressed air
(C) Petrol engine
(D) Diesel engine


Q10. The overall thermal efficiency of an ideal gas turbine plant is (where r = Pressure ratio)

(A) r ɣ-1
(B) 1 – r ɣ-1
(C) 1 – (1/r) ɣ-1/ɣ
(D) 1 – (1/r) ɣ/ɣ-1


Q11. Standard air is the air at __ and relative humidity of 36 percent.

(A) 0.1 bar and 20°C
(B) 1 bar and 20°C
(C) 0.1 bar and 40°C
(D) 1 bar and 40°C


Q12. Which of the following statement is correct?

(A) The reciprocating compressors are best suited for high pressure and low volume capacity
(B) The effect of clearance volume on power consumption is negligible for the same volume of discharge
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these


Q13. The closed cycle in gas turbines

(A) Provides greater flexibility
(B) Provides lesser flexibility
(C) In never used
(D) Is used when gas is to be burnt


Q14. Out of the following, from where you will prefer to take intake for air compressor

(A) From an air conditioned room maintained at 20°C
(B) From outside atmosphere at 1°C
(C) From coal yard side
(D) From a side where cooling tower is located nearby


Q15. After-cooler is used to

(A) Cool the air
(B) Decrease the delivery temperature for ease in handling
(C) Cause moisture and oil vapour to drop out
(D) Reduce volume


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(D)
3(B)
4(D)
5(C)
6(D)
7(C)
8(B)
9(B)
10(C)
11(B)
12(C)
13(A)
14(D)
15(C)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment