Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03

I ur pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. In a closed cycle gas turbine, the air is compressed

(A) Isothermally
(B) Polytropically
(C) Isentropically
(D) None of these


Q2. When air is to be compressed at a high pressure, then it is advantageous to use

(A) Single stage compression
(B) Multistage compression without intercooling
(C) Multistage compression with intercooling
(D) None of these


Q3. In a double acting compressor, the air is compressed

(A) In one cylinder
(B) In two cylinders
(C) In a single cylinder on both sides of the piston
(D) In two cylinders on both sides of the piston


Q4. The maximum combustion pressure in gas turbine as compared to I.C. engine is

(A) More
(B) Less
(C) Same
(D) Depends on other factors


Q5. In multistage compressor, the isothermal compression is achieved by

(A) Employing inter-cooler
(B) By constantly cooling the cylinder
(C) By running compressor at very slow speed
(D) By insulating the cylinder


Q6. Reciprocating air compressor is best suited for

(A) Large quantity of air at high pressure
(B) Small quantity of air at high pressure
(C) Small quantity of air at low pressure
(D) Large quantity of air at low pressure


Q7. The gas in cooling chamber of a closed cycle gas turbine is cooled at

(A) Constant volume
(B) Constant temperature
(C) Constant pressure
(D) None of these


Q8. The compressor capacity is defined as the

(A) Actual volume of the air delivered by the compressor when reduced to normal temperature and pressure conditions
(B) Volume of air delivered by the compressor
(C) Volume of air sucked by the compressor during its suction stroke
(D) None of the above


Q9. The overall isothermal efficiency of the compressor is defined as the ratio of

(A) Work required to compress the air isothermally to the actual work required to compress the air for the same pressure ratio
(B) Isothermal power to the shaft power or B.P. of the motor or engine required to drive the compressor
(C) Volume of free air delivery per stroke to the swept volume of the piston
(D) Isentropic power to the power required to drive the compressor


Q10. Gas turbines use following type of air compressor

(A) Centrifugal type
(B) Reciprocating type
(C) Lobe type
(D) Axial flow type


Q11. The area of actual indicator diagram on an air compressor as compared to area of ideal indicator diagram is

(A) Less
(B) More
(C) Same
(D) More/less depending on compressor capacity


Q12. Pick up the wrong statement

(A) Pulse-jet requires no ambient air for propulsion
(B) Ramjet engine has no turbine
(C) Turbine drives compressor in a Turbojet
(D) Bypass turbojet engine increases the thrust without adversely affecting, the propulsive efficiency and fuel economy


Q13. If the flow of air through the compressor is perpendicular to its axis, then it is a

(A) Reciprocating compressor
(B) Centrifugal compressor
(C) Axial flow compressor
(D) Turbo compressor


Q14. Reheating in a multistage expansion gas turbine __ compressor work.

(A) Has no effect on
(B) Decreases
(C) Increases
(D) None of these


Q15. Separators in compressor installations are located


(A) Before inter-cooler
(B) After inter-cooler
(C) After receiver
(D) Between after-cooler and air receiver


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(C)
3(C)
4(B)
5(C)
6(A)
7(C)
8(B)
9(B)
10(D)
11(B)
12(A)
13(B)
14(B)
15(D)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment