Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. Clearance volume in actual reciprocating compressors is essential

(A) To accommodate Valves in the cylinder head
(B) To provide cushioning effect
(C) To attain high volumetric efficiency
(D) To provide cushioning effect and also to avoid mechanical bang of piston with cylinder head


Q2. In a turbo jet engine, subsequent to heat addition to compressed air, to get the power output, the working substance is expanded in

(A) Exit nozzle, which is a constant volume process
(B) Exit nozzle, which is essentially an isentropic process
(C) Turbine blades, which is a constant volume process
(D) Turbine blades, which is essentially an isentropic process


Q3. Volumetric efficiency of a compressor with clearance volume

(A) Increases with increase in compression ratio
(B) Decreases with increase in compression ratio
(C) In not dependent upon compression ratio
(D) May increase/decrease depending on compressor capacity


Q4. The ratio of the volume of free air delivery per stroke to the swept volume of the piston, is known as

(A) Compressor efficiency
(B) Volumetric efficiency
(C) Isothermal efficiency
(D) Mechanical efficiency


Q5. 1 m of air at atmospheric condition weighs approximately

(A) 0.5 kg
(B) 1.0 kg
(C) 1.3 kg
(D) 2.2 kg


Q6. The velocity of air entering in a rocket is _ as compared to an aircraft.

(A) Zero
(B) Less
(C) More
(D) Same


Q7. Ratio of indicated H.P. and brake H.P. is known as

(A) Mechanical efficiency
(B) Volumetric efficiency
(C) Isothermal efficiency
(D) Adiabatic efficiency


Q8. The overall efficiency of the compressed air system is the

(A) Ratio of shaft output of the air motor to the shaft input to the compressor
(B) Ratio of shaft input to the compressor to the shaft output of air motor
(C) Product of shaft output of air motor and shaft input to the compressor
(D) None of the above


Q9. Ratio of indicated H.P. and brake H.P. is known as

(A) Mechanical efficiency
(B) Volumetric efficiency
(C) Isothermal efficiency
(D) Adiabatic efficiency


Q10. In gas turbines, high thermal efficiency is obtained in

(A) Closed cycle
(B) Open cycle
(C) Both of the above
(D) Closed/open depending on other considerations


Q11. Adiabatic compression is one in which

(A) Temperature during compression remains constant
(B) No heat leaves or enters the compressor cylinder during compression
(C) Temperature rise follows a linear relationship
(D) Work done is maximum


Q12. In axial flow compressor, exit flow angle deviation from the blade angle is a function of

(A) Blade camber
(B) Blade camber and incidence angle
(C) Space-chord ratio
(D) Blade camber and space-chord ratio


Q13. If p₁ is the pressure of air entering the L.P, cylinder and p₃ is the pressure of air leaving the H.P. cylinder, then the ratio of cylinder diameters for a single acting, two stage reciprocating compressor with complete intercooling is given by

(A) D₁/D₂ = (p₁ p₃)1/2
(B) D₁/D₂ = (p₁/p₃)1/4
(C) D₁/D₂ = (p₁ p₃)1/4
(D) D₁/D₂ = (p₃/p₁)1/4


Q14. A machine used to raise the pressure of air is called

(A) Gas turbine
(B) I.C engine
(C) Compressor
(D) Air motor


Q15. Volumetric efficiency is

(A) The ratio of stroke volume to clearance volume
(B) The ratio of the air actually delivered to the amount of piston displacement
(C) Reciprocal of compression ratio
(D) Index of compressor performance


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(D)
3(B)
4(B)
5(C)
6(A)
7(A)
8(A)
9(A)
10(A)
11(B)
12(B)
13(D)
14(C)
15(B)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment