Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. An ideal air compressor cycle with clearance on P-V diagram can be represented by following processes

(A) One adiabatic, two isobaric, and one constant volume
(B) Two adiabatic and two isobaric
(C) Two adiabatic, one isobaric and one constant volume
(D) One adiabatic, one isobaric and two constant volumes


Q2. The capacity of a compressor is 5 m/min refers to

(A) Standard air
(B) Free air
(C) Compressed air
(D) Compressed air at delivery pressure


Q3. In a jet engine, the air-fuel ratio is

(A) 30:1
(B) 40:1
(C) 50:1
(D) 60:1


Q4. High air-fuel ratio in gas turbines

(A) Increases power output
(B) Improves thermal efficiency
(C) Reduces exhaust temperature
(D) Do not damage turbine blades


Q5. The process, which causes the air to enter the impeller blades of a centrifugal compressor at __ velocity (without effecting the mass of air to flow and velocity of flow) is known as prewhirl.

(A) Reduced
(B) Increased
(C) Zero
(D) None of these


Q6. Ratio of indicated h.p. to shaft h.p. in known as

(A) Compressor efficiency
(B) Isothermal efficiency
(C) Volumetric efficiency
(D) Mechanical efficiency


Q7. Compression efficiency is compared against

(A) Ideal compression
(B) Adiabatic compression
(C) Isentropic compression
(D) Isothermal compression


Q8. The overall isothermal efficiency of compressor is defined as the ratio of

(A) Isothermal h.p. to the BHP of motor
(B) Isothermal h.p. to adiabatic h.p.
(C) Power to drive compressor to isothermal h.p.
(D) Work to compress air isothermally to work for actual compression


Q9. For minimum work required to compress and deliver a quantity of air by multistage compression

(A) The compression ratio in each stage should be same
(B) The intercooling should be perfect
(C) The work-done in each stage should be same
(D) All of the above


Q10. The efficiency of jet engine is

(A) Lower at low speed
(B) Higher at high altitudes
(C) Same at all altitudes
(D) Higher at high speed


Q11. In a centrifugal compressor, the ratio of the __ to the blade velocity is called slip factor.

(A) Inlet whirl velocity
(B) Outlet whirl velocity
(C) Inlet velocity of flow
(D) Outlet velocity of flow


Q12. The net work input required for compressor with increase in clearance volume

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remains same
(D) Increases/decreases depending on compressor capacity


Q13. Intercooling in gas turbines

(A) Decreases net output but increases thermal efficiency
(B) Increases net output but decreases thermal efficiency
(C) Decreases net output and thermal efficiency both
(D) Increases net output and thermal efficiency both


Q14. The most efficient method of compressing air is to compress it

(A) Isothermally
(B) Adiabatically
(C) Isentropically
(D) Isochronically


Q15. The compressed air may be used

(A) In gas turbine plants
(B) For operating pneumatic drills
(C) In starting and supercharging of I.C. engines
(D) All of the above


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(B)
2(B)
3(D)
4(C)
5(A)
6(D)
7(D)
8(A)
9(D)
10(B)
11(D)
12(C)
13(D)
14(A)
15(D)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment