Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer .these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The ratio of work done per cycle to the swept volume in case of compressor is called

(A) Compression index
(B) Compression ratio
(C) Compressor efficiency
(D) Mean effective pressure


Q2. The performance of air compressor at high altitudes will be __ as compared to that at sea level.

(A) Same
(B) Lower
(C) Higher
(D) None of these


Q3. Ratio of compression is the ratio of

(A) Gauge discharge pressure to the gauge intake pressure
(B) Absolute discharge pressure to the absolute intake pressure
(C) Pressures at discharge and suction corresponding to same temperature
(D) Stroke volume and clearance volume


Q4. The following property is most important for material used for gas turbine blade

(A) Toughness
(B) Fatigue
(C) Creep
(D) Corrosion resistance


Q5. The pressure and temperature conditions of air at the suction of compressor are

(A) Atmospheric
(B) Slightly more than atmospheric
(C) Slightly less than atmospheric
(D) Pressure slightly less than atmospheric and temperature slightly more than atmospheric


Q6. The ratio of work-done per cycle to the stroke volume of the compressor is known as

(A) Compressor capacity
(B) Compression ratio
(C) Compressor efficiency
(D) Mean effective pressure


Q7. Gas turbine as compared to steam turbine

(A) Requires less space for installation
(B) Has compressor and combustion chamber
(C) Has less efficiency
(D) All of these


Q8. Which of the following statement is correct as regard to centrifugal compressors?

(A) The flow of air is parallel to the axis of the compressor
(B) The static pressure of air in the impeller increases in order to provide centripetal force on the air
(C) The impeller rotates at high speeds
(D) The maximum efficiency is higher than multistage axial flow compressors


Q9. Cylinder clearance in a compressor should be

(A) As large as possible
(B) As small as possible
(C) About 50% of swept volume
(D) About 100% of swept volume


Q10. Isothermal compression though most efficient, but is not practicable because

(A) It requires very big cylinder
(B) It does not increase pressure much
(C) It is impossible in practice
(D) Compressor has to run at very slow speed to achieve it


Q11. Isothermal compression efficiency can be attained by running the compressor

(A) At very high speed
(B) At very slow speed
(C) At average speed
(D) At zero speed


Q12. The work done per unit mass of air in compression will be least when ‘n’ is equal to

(A) 1
(B) 1.2
(C) 1.3
(D) 1.4


Q13. A rotary compressor is driven by an

(A) Electric motor
(B) Engine
(C) Either (A) or (B)
(D) None of these


Q14. Gas turbine as compared to internal combustion engine

(A) Can be driven at a very high speed
(B) Produces uniform torque
(C) Has more efficiency
(D) All of these


Q15. The capacity of a compressor is expressed in

(A) kg/m²
(B) kg/m³
(C) m³/min
(D) m³/kg


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(D)
2(B)
3(B)
4(C)
5(D)
6(D)
7(D)
8(B)
9(B)
10(D)
11(B)
12(A)
13(C)
14(D)
15(C)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment