Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The maximum delivery pressure in a rotary air compressor is

(A) 10 bar
(B) 20 bar
(C) 30 bar
(D) 50 bar


Q2. Rotary compressors are used for delivering

(A) Small quantities of air at high pressures
(B) Large quantities of air at high pressures
(C) Small quantities of air at low pressures
(D) Large quantities of air at low pressures


Q3. The assumption made in two stage compression with inter-cooler is that

(A) There is no pressure drop in the inter-cooler
(B) The compression in both the cylinders is polytropic
(C) The suction and delivery of air takes place at constant pressure
(D) All of the above


Q4. The blades of gas turbine are made of

(A) High nickel alloy
(B) Stainless steel
(C) Carbon steel
(D) High alloy steel


Q5. More than one stage will be preferred for reciprocating compressor if the delivery pressure is more than

(A) 2 kg/cm²
(B) 6 kg/cm²
(C) 10 kg/cm²
(D) 14.7 kg/cm²


Q6. Phenomenon of choking in compressor means

(A) No flow of air
(B) Fixed mass flow rate regardless of pressure ratio
(C) Reducing mass flow rate with increase in pressure ratio
(D) Increased inclination of chord with air steam


Q7. In a compressor, free air delivered is the actual volume delivered at the stated pressure reduced to

(A) N.T.P. conditions
(B) Intake temperature and pressure conditions
(C) 0°C and 1 kg/cm²
(D) 20°C and 1 kg/cm²


Q8. Only rocket engines can be propelled to space because

(A) They can generate very high thrust
(B) They have high propulsion efficiency
(C) These engines can work on several fuels
(D) They are not air breathing engines


Q9. The type of rotary compressor used in aeroplanes, is of

(A) Centrifugal type
(B) Axial flow type
(C) Radial flow type
(D) None of these


Q10. The air is delivered __ in one revolution in case of a three lobbed rotor.

(A) Two times
(B) Three times
(C) Four times
(D) Six times


Q11. The advantage of multistage compression over single stage compression is

(A) Lower power consumption per unit of air delivered
(B) Higher volumetric efficiency
(C) Decreased discharge temperature
(D) All of the above


Q12. The thermodynamic efficiency of rotary compressor is based on

(A) Isothermal compression
(B) Adiabatic compression
(C) Isentropic compression
(D) Polytropic compression


Q13. A centrifugal compressor works on the principle of

(A) Conversion of pressure energy into kinetic energy
(B) Conversion of kinetic energy into pressure energy
(C) Centripetal action
(D) Generating pressure directly


Q14. Reheating in a gas turbine

(A) Increases the thermal efficiency
(B) Increases the compressor work
(C) Increases the turbine work
(D) Decreases the thermal efficiency


Q15. The mass of gas turbine per kW developed is about __ as that of an I.C. engine.

(A) Same
(B) One-half
(C) One fourth
(D) One sixth


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(A)
2(D)
3(D)
4(A)
5(A)
6(B)
7(B)
8(D)
9(B)
10(D)
11(D)
12(B)
13(B)
14(A)
15(D)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment