Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. The temperature of air at the beginning of the compression stroke is __ the atmospheric temperature.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q2. Pick up the wrong statement about advantages of multistage compression

(A) Better lubrication is possible advantages of multistage
(B) More loss of air due to leakage past the cylinder
(C) Mechanical balance is better
(D) Air can be cooled perfectly in between


Q3. The ratio of isentropic work to Euler’s work is known as

(A) Compressor efficiency
(B) Isentropic efficiency
(C) Euler’s efficiency
(D) Pressure coefficient


Q4. During peak load periods, the best method of controlling compressors is

(A) Start-stop motor
(B) Constant speed unloader
(C) Relief valve
(D) Variable speed


Q5. For perfect intercooling in a three stage compressor

(A) p₂/p₁ = p₃/p₂ = p₄/p₃
(B) p₃/p₁ = p₄/p₂
(C) p₁ p₂ = p₃ p₄
(D) p₁ p₃ = p₂ p₄


Q6. A closed cycle gas turbine consists of a

(A) Compressor
(B) Heating chamber
(C) Cooling chamber
(D) All of these


Q7. In a single acting reciprocating air compressor, without clearance, the compression of air may be

(A) Isothermal
(B) Polytropic
(C) Isentropic
(D) Any one of these


Q8. The ratio of outlet whirl velocity to blade velocity in case of centrifugal compressor is called

(A) Slip factor
(B) Velocity factor
(C) Velocity coefficient
(D) None of the above


Q9. Diffuser in a compressor is used to

(A) Increase velocity
(B) Make the flow streamline
(C) Convert pressure energy into kinetic energy
(D) Convert kinetic energy into pressure energy


Q10. A compressor at high altitude will draw

(A) More power
(B) Less power
(C) Same power
(D) More/less power depending on other factors


Q11. When the temperature of air leaving the inter-cooler, in a two stage compression with inter-cooler, is __ the original atmospheric air temperature, then the intercooling is known as perfect or complete intercooling.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q12. Which one of the following is the effect of blade shape on performance of a centrifugal compressor?

(A) Backward curved blades has poor efficiency
(B) Backward curved blades lead to stable performance
(C) Forward curved blades has higher efficiency
(D) Forward curved blades produce lower pressure ratio


Q13. In a centrifugal compressor, the highest Mach number leading to shock wave in the fluid flow occurs at

(A) Diffuser inlet radius
(B) Diffuser outlet radius
(C) Impeller inlet radius
(D) Impeller outlet radius


Q14. Losses in a centrifugal compressor are due to

(A) Inlet losses
(B) Impeller channel losses
(C) Diffuser losses
(D) All of the above


Q15. For a two stage compressor, if index of compression for higher stage is greater than index of compression for lower stage, then the optimum pressure as compared to ideal case will

(A) Increase
(B) Decrease
(C) Remain unaffected
(D) Other factors control it


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(D)
4(B)
5(A)
6(D)
7(D)
8(A)
9(D)
10(B)
11(A)
12(D)
13(B)
14(D)
15(A)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment