Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10

Its our pleasure to assist you towards your goal. for inbuilt quality question with standard solution may help you a lot. you guys are looking for Mechanical engineering MCQ question with answers PDF free download as per Mechanical engineering new exam pattern? you come for the right page. Each question has four option followed by the right answer. these Mechanical MCQ question and solution may help you to get better performance in exam .

All questions answers in the last paragraph


Q1. If the flow of air through the compressor is parallel to its axis, then the compressor is

(A) Reciprocating compressor
(B) Centrifugal compressor
(C) Axial flow compressor
(D) Turbo compressor


Q2. A compressor at high altitudes will require __ power.

(A) Same
(B) Less
(C) More
(D) None of these


Q3. The volume of air delivered by the compressor is called

(A) Free air delivery
(B) Compressor capacity
(C) Swept volume
(D) None of these


Q4. The pressure ratio of an ideal vaned compressor with increase in mass flow rate

(A) Increases
(B) Decreases
(C) Remain constant
(D) First decreases and then increases


Q5. Pick up the wrong statement

(A) Centrifugal compressors deliver practically constant pressure over a considerable range of capacities
(B) Axial flow compressors have a substantially constant delivery at variable pressures
(C) Centrifugal compressors have a wider stable operating range than axial flow compressors
(D) Axial flow compressors are bigger in diameter compared to centrifugal type


Q6. Temperature of gases at end of compression as compared to exhaust gases in a gas turbine is

(A) Higher
(B) Lower
(C) Equal
(D) Can’t be compared


Q7. For maximum work, the reheating should be done to an intermediate pressure of
(Where p₁ = Maximum pressure, and p₂ = Minimum pressure)

(A) (p₁ – p₂)/2
(B) (p₁ + p₂)/2
(C) p₁/p₂
(D) p₁ p₂


Q8. The compression ratio for the compressor is always _ unity.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q9. Efficiency of gas turbine is increased by

(A) Reheating
(B) Inter cooling
(C) Adding a regenerator
(D) All of the above


Q10. Atmospheric pressure is 1.03 kg/cm and vapour pressure is 0.03 kg/cm. The air pressure will be

(A) 1.03 kg/cm²
(B) 1.06 kg/cm²
(C) 1.00 kg/cm²
(D) 0.53 kg/cm²


Q11. The work ratio of a gas turbine plant is defined as the ratio of

(A) Net work output and heat supplied
(B) Net work output and work done by turbine
(C) Actual heat drop and isentropic heat drop
(D) Net work output and isentropic heat drop


Q12. The inlet pressure is always __ the discharge pressure.

(A) Equal to
(B) Less than
(C) More than
(D) None of these


Q13. In a centrifugal compressor, an increase in speed at a given pressure ratio causes

(A) Increase in flow
(B) Decrease in flow
(C) Increase in efficiency
(D) Increase in flow and decrease in efficiency


Q14. Euler’s equation can be used for

(A) Radial flow compressors
(B) Axial flow compressors
(C) Pumps
(D) All of these


Q15. Gas turbine blades are given a rake

(A) Equal to zero
(B) In the direction of motion of blades
(C) Opposite to the direction of motion of blades
(D) Depending on the velocity


We have qualities knowledge to ensure that this question with solution will definitely help you to achieve perfect score. If you have any MCQ question regarding Mechanical engineering . then drop your questions below and will get back to you in no time.

All questions answers

QUESTIONS NO : ANSWERS :
1(C)
2(B)
3(B)
4(C)
5(D)
6(B)
7(D)
8(C)
9(C)
10(C)
11(B)
12(B)
13(D)
14(D)
15(B)

Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test – Set 01
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 02
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 03
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 04
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 05
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 06
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 07
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 08
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 09
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 10
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 11
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines – Set 12
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 13
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 14
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 15
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 16
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 17
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 18
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines Objective Questions with Answers – Set 19
Compressors, Gas Turbines and Jet Engines MCQ Practice Test 20

Leave a Comment